Jednodnevni festival Americana Night

Festival Americana Night na kojem će nastupiti četiri izvođača koji u svom muzičkom izrazu na originalan način tumače bogato američko nasleđe rock i folk muzike održaće se 24. maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Na ovom, po malo netipično za naše prilike organizovanom događaju, sviraće reprezentativni novi domaći izvođači Stray Dogg, Wooden Ambulance, On Tour i Ana Ćurčin.

Zanimljivo je da će bendovi svirati u formi back to back – svakog trenutka na bini će biti postavka za dva izvođača koji će uz razgovor sa publikom svirati naizmenično svoje pesme.

Festival Americana Night kao i turneju benda Stray Dogg podrzala je Ambasada SAD.

Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 500 dinara u pretprodaji od srede, 8. maja, u prodavnici ploča Pinball Wizard (TC Eurocentar, Makedonska 30, lokal 15) i na blagajni Doma omladine, na dan koncerta cena ulaznice će iznositi 700 dinara. Broj ulaznica je ograničen s obzirom da će se ovom prilikom u Velikoj sali nalaziti sedišta.  

Jedan od osnovih ciljeva festivala Americana Night je da se pokaže kako su naši bendovi u ovom žanru dovoljno konkurentni bendovima iz inostranstva koji sviraju istu vrstu muzike. Kako bi se plasirali van granica svoje zemlje, neophodno je da se prvo okupe i komuniciraju na svom prostoru, što će im upravo ovaj festival omogućiti. Sa druge strane, festival će omogućiiti posetiocima, kako u Beogradu, a tako i u manjim sredinama u Srbiji da se bolje upoznaju sa pravcem koji kod nas postaje sve popularniji, a koji mnogi nazivaju balkanska osećajnost.

Svojevrsni nastavak festivala Americana Night biće turneja benda Stray Dogg koja će tokom maja i juna obuhvatiti 10 gradova u Srbiji (Gornji Milanovac, Čacak, Kragujevac, Jagodina, Bor, Zaječar, Zrenjanin, Kikinda, Bečej, Senta).

Beogradski sastav Stray Dogg predvodi Dušan Strajnić, u ovom trenutku jedan od najznačajnijih rock autora mlađe generacije u Srbiji. Publika je u proteklom periodu prepoznala njegovu nadahnutu i uzbudljivu verziju amerikane, pa su prethodni beogradski koncerti Stray Dogga bili veoma posećeni, a u novembru prošle godine koncertnoj promociji njegovog drugog albuma “Fire’s Never Wrong” (uz goste, grupe Šine i Ika) u sali Centra za kulturu Božidarac prisustvovalo je skoro 600 ljudi! Album “Fire’s Never Wrong”, koji je objavljen u oktobru 2012. godine, pokupio je odlične kritike u Srbiji, ali i celom regionu. Možete ga preslušati/preuzeti na sledećoj adresi – straydogg.bandcamp.com/album/fires-never-wrong

PROČITAJTE INTERVJU SA DUŠANOM STRAJNIĆEM, KOJI JE POVODOM FESTIVALA DAO ZA NAŠ SAJT: https://www.domomladine.org/vesti/prvi-americana-night-festival-u-domu-omladine/

 

  

 

Ana Ćurčin je mlada umetnica iz Beograda, veoma autentičnog, nežnog i zanimljivog vokala. Početkom ove godine izašao je njen spot za numeru „Cut Loose“. Ova pesma zapravo predstavlja Anin povratak na muzičku scenu posle sedmogodišnje pauze. Dok je živela u Rusiji, snimila je demo snimke i održala nekoliko svirki. Nakon toga se vratila u Beograd i počela da se bavi pozorišnom organizacijom i naravno muzikom.

 

 

 

Wooden Ambulance je singer-songwriterski alter-ego Gorana Grubišića, bubnjara subotičkog benda Ana Never. Za njegov muzički izraz kolokvijalno bi se moglo reći da je to sfera alternativnog folk-rocka subotičko-horgoške peščare. To i jeste svojevrsna epigonska i diletantska amerikana, muzika akustične gitare i zaludnog glasa. Uz Gorana, u prošlosti neretko su svirali i nastupali razni prijatelji – muzičari. Prošle godine je objavljen prvi album „Intersection“, dok će drugo izdanje „River Sand“ ugledati svetlost dana tokom maja meseca.

 

  

 

Beogradski bend On Tour nastao kao projekat iz ljubavi prema muzici, koji su osnovala tri prijatelja kako bi zajedno provodili vreme pišući pesme. Bend čine Ivana Smolović (vokal, takođe članica grupa Ika i Intruder ), Vlada Marinović (vokal; gitara, usna harmonika, mandola, Ventolin) i Marko Ćebić (vokal, mandola, harmonika, The Mothership Orchestra). Njihov stil je mešavina alt-countryja, folk rocka i akustičnog zvuka. Prvi album pod istim imenom, “On tour” objavljen je u novembru 2012. godine.

Komentari