IMAGO MUNDI U BEOGRADU: MUZIČKO VEČE POSVEĆENO KONSTANTINU BRANKUZIJU

Ulaz na koncert je besplatan ukoliko se do 15 juna prijavite na mail adresu: uawg@rkiwien.at

Imago Mundi ansambl donosi novo čitanje tradicionalne rumunske muzike iz perspektive savremenih muzičara. „Isvor. Constantin Brâncuși“ turneja posvećena je velikom rumunskom vajaru Konstantinu Brankuziju.

Njegov život i rad su izvor i inspiracija  projekta  koji predstavlja vizuelnu i muzičku rekonstrukciju Brankuzijevog sveta, od oblasti Gorj, gde je rođen, do Pariza gde se razvijao kao umetnik. Ove godine obeležava se 60 godina od smrti rumunskog velikog vajara Konstantina Brankuzija, ali i 120 godina od  trenutka kada “mladi Kostaš”  prvi put dolazi u direktan kontakt sa umetničkim delima koja nisu bila dostupna u Rumuniji, jer 1897. godine odlazi u Austriju.

Radovi koji su osnova muzičkog programa inspirisani su tradicionalnom muzikom iz Oltenije, muzikom koju izvodi Marija Tanase, verovatno najznačajniji glas rumunske tradicionalne muzike, a ujedno i jedna od najvećih ljubavi Brankuzija, kao i muzikom legendarnog Erika Satija, francuskog kompozitora koga je zanimala rumunska muzika i koji je bio vajarev dobar prijatelj. Neke kompozicije  koje će biti izvedene jednostavno su inspirisane delima koja je Konstantin Brankuzi stvarao: „Uspavana  muza“, „Ptica u vazduhu“, „Mudrost Zemlje“,  „Beskrajan stub“, „Tabla tišine“. Muzički program je obogaćen foto i video projekcijom, instalacijom u pokretu koja vizuelno komentariše i scenski zaokružuje univerzalni zvuk  osmišljen u duhu Brankuzijevih dela i njemu u čast.

 

„Mislimo da je pravi trenutak za odavanje dužne počasti Brankuziju, i za turneju koja uključuje Beograd, Budimpeštu, Grac i Beč – ovo promovisanje velikog rumunskog doprinosa savremenoj umetnosti odličan je trenutak da se svet podseti  na ‘oca moderne skulpture’ i na rumunsku umetničku školu”, kažu članovi sastava Imago Mundi.

 

Članovi sastava Imago Mundi su Adrian Buciu, flauta, Oana Ivașcu, oboa,  Ștefan Barbu, violina, Andreea Țimiraș, violončelo, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, gitara, Daniel Ivașcu, perkusije, Florin Ghenade, foto/video, i Cristian Stănoiu, live video projekcije.

 

Projekat „Konstantin Brankuzi“  organizovala je Kulturna  asocijacija ISVOR, a ko-finansiran je od strane Ministarstva kulture Rumunije. Partneri u organizaciji ovog projekta su: ambasada Rumunije u Beogradu, Rumunski kulturni instituit u Beču.

 

Više informacija o turneji i Imago Mundi ansamblu na: www.ontour.imagomundi.ro ,  www.imagomundi.ro | facebook.com/imagomundi.ro | youtube.com/ImagoMundiTV

Komentari