FESTIVAL METAL MUZIKE “HRAST”

Festival metal muzike “Hrast” biće održan u subotu, 7. novembra u Domu omladine Beograda, u organizaciji „Route 011“. Od 20 časova, u sali Amerikana, nastupiće bendovi okupljeni po duhovnoj vertikali u cilju afirmacije srpskog i slovenskog duhovnog i kulturnog nasleđa: DESPOT, RUNE, WOLF’S HUNGER i ESHATON. Takođe, na festivalu će nastupiti gosti iznenađenja, koji će konceptualno upotpuniti događaj, a biće održana i muzička radionica (gajde i gusle). Cena ulaznice za nastupe bendova je 600 dinara u pretprodaji, na prodajnim mestima Eventima, dok je cena na dan koncerta 700 dinara. Ulaz na muzičku radionicu je besplatan. 

 
Gotovo tri decenije je prošlo od kada se rodila ideja o prvom srpskom epic power metal bendu. „Despot“ je nastao nedugo zatim, ali je bilo potrebno 27 godina da se slože kockice do prvog albuma, da dobije željenu formu. Idejni tvorac i predvodnik ovog benda, čiji prvi singl je „Tamo (gde samuju vukovi)“, jeste Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Celtic, frontmen grupe „Orthodox Celts“, a želja je i da „Despot“ bude multimedijalna atrakcija.  

 
„Rune“ su osnovane tek pre nešto više od godinu dana, ali je bend sastavljen od iskusnih muzičara (članovi „Mortal kombata“ i Rastko Rašić). Bend svira klasični hevi-metal sa primesama power-metala i tradicionalne muzike, a tekstovi se bave mitovima Starog sveta (Evrope). Do sada su objavili tri singla, a poslednji – „Ratnički san“, zadržao se nekoliko nedelja na prvom mestu top liste „Ultrazvuk 202“ radija „Beograd 202“.

 
Wolf’s hunger“ je nastao 2001. godine u Novom Sadu, a prvi demo – „Thunders of Perun are back“, izašao je 2003. Potom su snimili još jedan – „Zemlja moja u plamenu je“, kao i split album na kojem se nalazi i bend „Posmrtna liturgija“. U februaru 2007. bend je objavio album „Osveta u krvi“, a potom je nastupao i kao predgrupa kultnom američkom death metal bendu „Vital remains“. Bend je prestao sa radom 2007, ali se našao na okupu posle dve godine i zadržao do danas istu želju – da svira black metal inspirisan srpskom istorijom i mitologijom.

 
„Eshaton“ je zvanično nastao 2006. godine, kada je okupljena prva postava benda koji se trudi da neguje originalan i prepoznatljiv stil, spajajući u svom izrazu elemente hard roka i metala sa, za takvu vrstu muzike, netipičnom pravoslavno hrišćanskom tematikom. Prvi album, „Čekajući Eshaton“, objavljen je 2011. godine kao samostalno izdanje, a bend je snimio i singl pod nazivom „Sa Kosova“, koji čine prepoznatljivi delovi popularnih pesama „Sa Kosova zora sviće“ i „Vidovdan“, koje je bend „prepevao“ u stilu sopstvenog muzičkog izraza.

Pored koncertnog dela, u okviru festivala „Hrast“ biće održana muzička radionica posvećena tradicionalnim srpskim instrumentima – gajdama i guslama. Radionica će biti održana u Klubu Doma omladine Beograda, takođe u subotu, 7. novembra, od 15 do 17 časova, a ulaz je besplatan za sve zainteresovane posetioce. Voditelj je naš renomirani gajdaš Milan Vašalić, a sa guslama će prisutne bolje upoznati major srpske vojske dr Radovan Furtula.
 
www.route011.rs
www.facebook.com/route011  
www.facebook.com/events/764918846968827

Komentari