EKO-KONCERT: Konceptualni muzički performans

Cena ulaznice: 200 dinara.

Ovo je treći po redu u ciklusu koncerata “Klasičan koncert – Neklasičan koncept” iniciran 2014. godine. Pijanistkinja Stanislava Jeftić Protić pozvala je pet domaćih kompozitorki savremene, klasične muzike da kroz sopstvenu umetničku estetiku skrenu pažnju na ozbiljne ekološke probleme svakodnevice.

 

‘’Eko – koncert’’ se bavi nizom problematičnih situacija u vezi sa očuvanjem životne sredine i zdravlja. Da bi se o ovim temama progovorilo kroz klasičnu muziku bila je potrebna konceptualna nadogradnja kroz istraživanje konkretnih društvenih fenomena, vizuelne i auditivne intervencije kako bi se došlo do etičkog angažmana i omekšala tradicionalne forma koncerta klasične muzike.

Kroz procese komponovanja i izvođenja umetnice nastoje da kanališu snažne emocije i istraživanja o ekološkoj devastaciji, uvodeći u igru sopstvene ženske subjektivnosti. Kroz brigu o potčinjenoj prirodi projekat se oslanja na ideju ekofeminizma koji polazi od toga da postoji duboka veza između žene i prirode. U skaldu sa tim, neke od tema koje su intrigirale autorke su otpadne vode, buka, pesticidi, teški metali u vodi i vazduhu. A pojedine teme obrađuju ženske arhetipove i statistike o ženama obolelih od raka.

Koncert počinje video radom koji povezuje pet savremenih, klasičnih i jednu džez-pop kompoziciju. Video rad u sekvencama popunjava pauze između kompozicija, svaku promenu ansambla, sudeluje kao vizuelna pozadina. Kroz naraciju, po uzoru na Brehtovo angažovano pozorište, tekst se uz muziku saopštava direktno, bez sakrivanja iza fiktivnog lika. Međutim, ljudski glas u ovom slučaju ne mora biti tretiran samo kao sredstvo komunikacije već i kao zvuk, što je u vezi sa praksama pozorišta ‘’pokreta i atmosfere’’ iz sedamdesetih godina.

U šest programskih celina publika će biti u prilici da čuje kompozicije Jovane Backović, Tatjane Milošević, Marije Šumarac, Maje Bosnić, Jovane Stefanović i Jelene Petošević. Izvođačice su Miona Topalov, Dijana Opačić, Jelena Petošević i Stanislava Jeftić Protić koja učestvuje i u konceptu video radova zajedno sa Marijom Momić, Minom Nenadović i Marijom Šumarac.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture, SOKOJ-a i Zavoda za kulturu Vojvodine, a koncert zajednički organizuju Dom omladine Beograda i udruženje građana ”Koncept 9”. Koncert je protekle godine održan u Pančevu i Novom Sadu, a 2020. će biti održan u Parizu, u Srpskom kulturnom centru.

 

Komentari