DŽEZ ZA DŽ: MILOŠ ČOLOVIĆ TRIO

Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom beogradskom džez scenom, koji je započet 2013. godine, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ”. Jednom nedeljno, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će imati priliku da čuju nove domaće džez izvođače.

Trio čine Vladan Veljković – klavir, Miloš Čolović – kontrabas i Nikola Radojičić – bubnjevi.

Glavna inspiracija za ovaj bend je Bill Evans Trio, a veliki uticaj predstavlja i blue note scena 60ih godina, pre svega Wayne Shorter. Repertoar čine Miloševe kompozicije, džez standardi u Evansovim aranžmanima i džez kompozicije iz 50ih i 60ih godina.

 

U aprilu 2016, Miloš Čolović Trio je osvojio prvu nagradu na međunarodnom takmičenju “The Best Musical Mind” (odrzanom u Beogradu i podržanom od strane Berklee College of MusicSouza Lima – Faculdade e Conservatório Musical in Sao Paulo) u kategoriji – najbolji ansambl. Kao nagrada, snimanje i objavljivanje njihovog prvog albuma desiće se tokom 2016/2017. godine.

 

Miloš Čolović (1998) je učenik SMŠ ”Stanković” u Beogradu. Često nastupa u beogradskim džez klubovima sa nekim od najistaknutijih muzičara na domaćoj džez sceni (Kochetov Quintet, Jelena Jovović, Kristijan Mlačak, Uglješa Novaković, Luka Ignjatović, Goran Grbić, Aleksandar Grujić, Dragan Ćalina, Goran Potić…) Svirao je i sa inostranim umetnicima među kojima su: Brad Leali,  Oleg Kireyev,  Amikam Kimelman,  Claus Raible,  Stjepko Gut, Steve Fishwick, Adam Nussbaum, Dušan Novakov, Irina Karmarković…  Nastupao je na Jaffa Jazz Festivalu u Tel Avivu, Beogradskom džez festivalu, Pančevačkom džez festivalu, Belgrade Saxperience festivalu i Bass Passion festivalu.                                       

Vladan Veljković (1995) je student džez odseka Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Bio je član Big Benda RTS u okviru kojeg je svirao sa Gregoryem Hutchinsonom i Heinzom von Hermannom. Nastupao je sa Duško Gojković Oktetom na Musicology Festivalu. Često svira sa svojim bendom ”Flow Motion” koji izvodi njegove kompozicije. U različitim postavama je nastupao na džez festivalima u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Valjevu.

Nikola Radojičić (1996) je student džez odseka Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Aktivan je na kragujevačkoj i beogradskoj sceni. Sarađivao je sa Nikola Stajić Triom, Jazzveze i The Kec Quintetom i nastupao na festivalima: Nišville, Jazzin Festival (Novi Sad) i Blues At The Lake Moubra Festival (Crans Montata, Švajcarska).

 

 

  

 

 

**************************

Pored održavanja pažnje javnosti o delatnosti Beogradskog džez festivala i podrške domaćoj džez sceni, koncerata DŽEZ ZA DŽ ima za cilj i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

Program DŽEZ ZA DŽ svake godine predstavlja neke od najvećih novih talenata koje imamo na domaćoj sceni: do sada su u Domu omladine nastupali Maks Kočetov Kvartet, Eyot, Luka Ignjatović Kvartet, Milan Petrović Kvartet, Majamisty Trio, Fish in Oil, Katarina Kačunković Trio, Stoiks, Loud Gretches, učenici džez odseka SMŠ “Stanković” i drugi – uglavnom se radilo o premijernim solo koncertima pomenutih umetnika u našem gradu, skoro svi su kasnije postali poznati širom zemlje, a neki od njih su u međuvremenu napravili karijere vredne međunarodne pažnje.

 
Nove snage koje preporučujemo vašoj pažnji ove jeseni su: House Of Jade (10.9.), Quantum Field (17.9.), te sastavi Katarine Kočetove (24.9.) i Miloša Čolovića (1.10.). Ove godine ćemo prvi put predstaviti nove džez heroje na popularnom Zidiću Doma omladine Beograda, odnosno na Platou Milana Mladenovića (u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Klubu Doma omladine Beograda). Nema nikakvog razloga da u ugodnu šetnju centrom Beograda ne ubacite jedan odličan koncert pred svaki subotnji ručak!

 

Komentari