DŽEZ ZA DŽ: BETI PEVA BILI

Za kraj ovogodišnjeg ciklusa koncerata „DŽEZ ZA DŽ“, u subotu 29. septembra od 13 časova, nešto sasvim posebno – vokalna diva naše muzičke scene, Beti Đorđević, sa ekipom mladih džez muzičara, u Domu omladine Beograda izvešće posebno pripremljen program „Beti peva Bili“, posvećen legendarnoj Bili Holidej.

O značaju Bili Holidej (Billy Holliday, 1915-1959) kad je u pitanju džez muzika, ne treba trošiti previše reči – njen nesrećni život možda nije primer koji treba ponuditi kao pozitivan uzor mladima, ali se radi o umetničkoj karijeri koja je utrla put svim ženama koje su ikad zapevale ovu vrstu muzike. Na tačno sedamdeset godina od objavljivanja njenog poslednjeg albuma “Lady In Satin”, predstavljamo vam specijalan projekat u okviru serijala Džez za DŽ: pesme legendarne Bili Holidej u intimnom tumačenju naše jedinstvene vokalistkinje Beti Đorđević!

I zaista, teško bi bilo naći na našoj savremenoj džez sceni bolju interpretatorku ne samo muzike, nego i životnog stava Bili Holidej, od Beti Đorđević. Usponi i padovi u njenoj karijeri, lomovi koji su obeležili njen životni put, imali su svoj odjek u jednistvenom načinu na koji Beti izvodi klasike džez muzike. Ovaj posebno dogovoren koncertni program (produžetak prošlogodišnjeg tumačenje opusa Ele Ficdžerald od strane Irene Blagojević), zato treba shvatiti ne samo kao omaž Bili, nego i kao omaž Beti.

Na ovom koncertu Beti će nastupiti sa kvartetom koji čine muzičari različitih generacija: od iskusnih, već etabliranih predstavnika beogradske džez scene kao što su Nemanja Banović – truba i Milovan Paunović – klavir; do mlađe generacije talentovanih studenata džez odseka Fakulteta muzičke umetnisti u Beogradu, koje predstavljaju Boris Šainović – bas i Nikola Banović – bubanj.

 

Pored održavanja pažnje javnosti o delatnosti Beogradskog džez festivala i podrške domaćoj džez sceni, ciklus koncerata “Džez za DŽ” koji traje već šest sezona, ima za cilj i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

Komentari