DUŠKO GOJKOVIĆ & BIG BAND RTS feat. Martin Gjakonovski // KONCERT “QUO VADIS SAMBA”

Ulaznice su u prodaji po ceni od 800 do 1200 dinara, na Blagajni Doma omladine Beograda i preko Duško Gojković fan kluba (Buha, mali bar – Trg Republike 3 / Info tel. 011 4146616)

Posle dva rasprodata koncerta na 27. Beogradskom Džez Festivalu (kada je obeležen maestrov 80. rođendan) oktobra 2011. godine,  Duško Gojković i Big Bend RTS ponovo zajedno nastupaju na sceni Velike sale Doma omladine Beograda!

 

 

Za ovu produkciju pažljivo je pripremljen projekat “QUO VADIS SAMBA”, naslovljen po jednoj od najpoznatijih Gojkovićevih kompozicija.  Pred publikom će se naći  repertoar inspirisan koloritnom muzikom Brazila i južne Amerike u jasnim okvirima džez tradicije, u autorskim Gojkovićevim aranžmanima za big bend, sastavljen od njegovih originalnih kompozicija i nekih popularnih tema “za sva vremena”. Deo programa napisan je specijalno za ovu priliku, te premijerno izvođenje novih numera i aranžmana čini ovu produkciju jedinstvenom.

Za samog Gojkovića dovoljno je pomenuti da su njegovo ime i stvaralački opus zabeležile sve relevantne džez enciklopedije širom sveta. U pitanju je trubač, kompozitor, aranžer i solista neiscrpne stvaralačke energije,  nepresušne strasti za improvizacijom i iznad svega višedecenijske muzičko stilske doslednosti. Gojkovićeva diskografija je impresivna, a veliki broj autorskih albuma je snimio pod svojim imenom i sa svojim sastavima. Tek poslednjih godina njegovo diskografsko prisustvo postalo je značajno i kod nas, kada licencno izdat album “Samba Tzigane”, za kojim su sledili albumi “Summit Octet” te “Balkan Project” – snimljen uživo u Beogradu baš u Domu omladine. Sva tri izdanja su izašla na etiketi B92 i postignuti su respektabilni tiraži na našem tržištu.

Big Bend RTS
je orkestar u sastavu MP RTS i predstavlja jedan od retkih profesionalnih džez orkestara u regionu sa višedecenijskom tradicijom. Iz ovog uglednog ansambla RTS u svet su krenuli svi internacionalci iz naše zemlje pa i sam Gojković.  I danas se može reći da ovaj orkestar predstavlja jedinu nacionalnu džez instituciju sa velikom tradicijom. Orkestar poslednjih godina zahvaljujući strateškoj politici kuće u okviru koje deluje, nastupa i snima u podmlađenom sastavu i poseduje prepoznatljivu, izuzetnu energiju, koja pleni kako na koncertima tako i u studiju. Dirigent je Ivan Ilić.

Gost na koncertu biće kontrabasista Martin Gjakonovski. Makedonskog porekla, stacioniran u Nemačkoj, ali sa domovinom Evropom. Na evropskoj džez sceni već duži vremenski period prisutan je  kao jedan od najzaposleniih kontrabasista.

Posle beogradskog koncerta Gojković, Big bend i Gjakonovski sele se u Studio VI Radio Beograda gde će snimiti album “QUO VADIS SAMBA”. Uvereni smo da će to biti album za pravi početak “džez 2013.” i uvod u proslavu izuzetnog jubileja Big Band RTS – 65 godina postojanja, upravo sa Gojkovićem koji pronosi ime naše zemlje i samog Big Benda RTS više od 60 godina širom sveta.

Iza ovog koncerta i snimanja stoje Muzička produkcija RTS i džez fondacija “Duško Gojković” (u osnivanju). Ceo projekat je podržao i Dom omladine Beograda.

Komentari