CROSSROADS FESTIVAL

Gamblers, Katarina Pejak & Friends, Big Daddy Wilson, Texas Flood // Cena ulaznice u pretprodaji 1000 din, na dan koncerta 1.200 din.

Pred nama je novo izdanje beogradskog blues festivala, pod novim imenom i sa novom izvršnom produkcijom. Ovog puta jednodnevni, u skladu sa ekonomskim trenutkom, CROSSROADS FESTIVAL ostaje dosledan svojim prethodnicima.

Odabrali smo izvođače koji donose različite ritmove, raspoloženja i tonove, u želji da vam predstavimo što širi spektar muzičkih formi koje čine savremeni blues. Sagledavši činjenicu da smo, uz sve nedaće ovog vremena, svake godine na raskršću, ime CROSSROADS samo se nametnulo. Ovogodišnji program čine Big Daddy Wilson, američka blues zvezda, dva značajna benda sa naše scene The Gamblers i Texas Flood, i koncertna promocija drugog CD-a  Katarine Pejak, studentkinje Berkleeja. Sasvim dovoljno starim znancima da prepoznaju kontinuitet sa dosadašnjim festivalima. Nadamo se i dovoljno da zainteresuje nove fanove bluesa u Beogradu i Srbiji.

Na istom mestu gde smo prošle godine proslavili tri decenije Bg blues scene, krećemo  u novi krug. Sa nesmanjenim žarom i entuzijazmom, ojačani iskustvom proteklih godina. I željom da potrajemo još dugo. Zajedno sa vama i bluesom. (Vladislav Pejak, Velibor Toković)

Big Daddy Wilson rođen je pre nešto manje od 50 godina u gradiću Edenton, Severna Karolina, mestu u kome je 25% stanovništva živelo ispod linije siromaštva. Napustio je školu sa 16 godina i nešto kasnije prijavio se u vojsku. Sve ovo ličilo bi na klasičnu bluz biografiju koju smo čuli bezbroj puta, ali to neće biti slučaj sa Big Daddyjem. Vojni angažman odveo ga je u Nemačku i  to je zemlja koja će postati njegova nova domovina, u kojoj će pronaći svoj život, ljubav i muzički talenat.
„Otkrio sam blues u Nemačkoj. Ranije nisam imao dodira sa ovom muzikom i kao da sam pronašao deo sebe koji mi je toliko nedostajao.“  
Početkom 21-og veka uključio su u nemačku blues scenu, džemovao sa svim značajnim muzičarima koji su prošli kroz Bremen i okolinu, objavio nekoliko samizdat albuma sa, uglavnom, sopstvenim kompozicijama. 2009. godine potpisao je ugovor sa najvećim evropskim nezavisnim blues izdavačem Ruf Records i CD-om „Love Is The Key“ ušao na veliku svetsku blues scenu. Muzika Big Daddy Wilsona sadrži u sebi elemente svih američkih tradicionalnih muzičkih formi, a njegov glas je jedan od najizražajnijih u savremenom bluesu. Na Crossroads Festivalu će predstaviti novi album „Thumb A Ride“ i izbor svojih najboljih  kompozicija.
www.bigdaddywilsonb.de

 

 

 

Rođena u Beogradu 1990, Katarina Pejak je odrasla u kući u kojoj se stalno slušao blues. Muzičko obrazovanje započela je u muzičkom zabavištu skole “Josip Slavenski”, a nižu i srednju muzičku školu završila je u Mokranjcu. Uprkos velikoj ljubavi prema klasičnoj muzici, u tinejdžerskom dobu počela je da otkriva osnove sviranja bluesa, a uporedo i da piše pesme, i rešila je da se dalje razvija u tom pravcu. Katarinini glavni uzori u stvaranju muzike su kantautori  Van Morrison, Norah Jones, Carole King, i blues pijanisti Otis Spann, Pinetop Perkins, Memphis Slim, Dr. John.
Prvi album, “Perfume & Luck” snimila je 2010. u Narodnom pozorištu “Sterija” u Vršcu, a u januaru 2011. godine Katarina je započela svoje studije na Berklee College Of Music, u Bostonu (SAD). Tamo studira smer “songwriting”. Do sada je svirala na festivalima “BluesStock”, , “Mojo Fest”  u Senti, “Jazztronic” u Vršcu, Blues festival u Bačkoj Palanci, na Beer Festu 2012 sa Belgrade Blues Factory. U Woonsocketu, Rhode Island, nastupila je pre Ane Popović, a održala je i brojne svirke u beogradskim blues i jazz  klubovima.
Tačno dve godine po izlasku prvog albuma, na Crossroads festivalu promovisaće svoj drugi album, uz pomoć prijatelja koji su učestvovali u njegovom snimanju među kojima će biti Darko Golić i Blagoje Nedeljković Pače, ritam sekcija Raw Hide i gitarista Canyon Banda Mirko Tomić.
www.katarinapejak.com

 

 

Grupu Texas Flood osnovao je gitarista i pevač Nenad Zlatanović 2004. godine. Posle mnogih personalnih promena 2008. postaju power trio koji svoju muziku zasniva na uticajima Stevie Ray Vaughana, Gov’t Mule, Jimi Hendrixa. Svoj prvi CD „Grinnin’ In Your Face“ objavili su početkom 2009. godine na etiketi Blues Time Records i za njega dobili odlične kritike. Gostujući muzičari na ovoj ploči bili su austrijski orguljaš Raphael Wressnig, mađarski gitarista i pevač Little G Weevil i američki usni harmonikaš Billy Gibson, dobitnik najprestižnije blues nagrade Blues Foundation za 2009. godinu u kategoriji svog instrumenta,  a produkciju je uradio Vlada Negovanović. Od tada su imali veliki broj klupskih koncerata širom Srbije i nekoliko veoma značajnih nastupa na velikim scenama u zemlji i inostranstvu, među kojima izdvajamo Mostar Blues Festival 2008, Bg Arenu pre grupe ZZ Top pred 10.000 gledalaca (8. oktobar 2009.) dva mađarska blues festivala u Budimpešti (februar 2010.)  i Pakšu (jul 2010.) gde su podelili binu sa velikanima poput Jethro Tulla, Rogera Chapmana, Deitre Farr, Iana Siegala, Popa Chubbyja. Svirali su dva puta i na najznačajnijem blues festivalu u Srbiji, Blues Stock (ex Voxstock). Ove godine imali su nekoliko zapaženih gostovanja na inostranim festivalima (Luksemburg, Bugarska, Rumunija) i u klubovima (St.Galen, Švajcarska). Trenutno pripremaju autorski  materijal za svoj drugi album koji će se pojaviti sledeće godine.
www.texasfloodband.com

 

  

 

The Gamblers su band koji je nastao 1984.godine i koji vredno radi i svira gde god postoji želja za energičnim bluesom raznih pod-stilova. U svom gradu, Sremskoj Mitrovici, su institucija kulture i edukuju nove generacije poštovalaca bluesa svakom svojom novom svirkom.
Svirali su i sviraju  na svim važnim domaćim i mnogim stranim binama i festivalima.  
Počeli su  kao gitarski trio sa harmonikom, zatim kao gitarski kvartet koji je  kasnije oplemenjen saksofonom i klavijaturom u cilju sve punijeg i univerzalnijeg zvuka.
Osnivači grupe su Marin Balenović, gitara i vokal i Željko Bacalo, bas gitara. Pre dvadesetak godina priključio se gitarista Aleksandar Stanulović Stanley. Kroz postavu je prošlo više bubnjara,  a već par godina o ritmu uspešno brine Dušan Ribarac. Saksofon svira Goran Nedić, a klavijature Aleksandar Maksimović.
Do sada su učestvovali na nekoliko kompilacionih CD izdanja, a prvi vlastiti CD “Gig” objavili su krajem 2011. godine (Blues Time Records). Muziku sa ovog albuma kao i neke nove numere publika će moći da čuje na Crossroads Festivalu.
www.gamblers.in.rs

 

Komentari