Blues session

BLUZ ZA B! ULAZ JE SLOBODAN!

Do ovog momenta potvrđene liste učesnika Blues Sessiona:  Aleksandra Bjeloš – bubnjevi, Ana Radžić – usna harmonika, Daniela Poljak – gitara, Marina Mikša – gitara & glas
Milan Petrović – klavijature, Bojan Vulin – gitara, Aleksandar Đukić – bass & glas.
Sa zadovoljstvom najavljujemo da će na Blues Sessionu DAME SVIRAJU BLUES kao specijalni gost nastupiti naša poznata jazz pevačica Katarina Kačunković.

Domaćin Aleksandar Đukić (The Untouchables): “U ona vremena kada sam kao mlad blues fan počeo da odlazim na blues koncerte bilo je očigledno da žena nema previše ni u publici a kamoli na bini. Na svu sreću danas je sve drugačije. Žene su u velikom broju prisutne na blues koncertima u publici, a u sve većem broju i to vrlo uspešno počinju da na bini, sa svojim muškim kolegama, sviraju blues i to sviraju upravo “muške” instrumente (bubnjeve, gitare …). Sa željom da se ova tendencija, koja je osvežila i oplemenila domaću blues scenu promoviše, jamming u okviru ciklusa BLUZ-a  za B u utorak 16-tog biće posvećen damama koje sviraju blues i koje će na sceni sa svojim muškim kolegama pokazati koliko su sjajne.”

 

PONOVO RADI BLUZ KLUB!!!

BLUZ ZA B U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Bluz je jedna od skrivenih tajni ovdašnje muzičke scene. Generacije mnogih poznatih gradskih rok i džez muzičara odrasle su na ovom zvuku, inspirišući se, proučavajući ga, prosviravajući na probama i kući njegove šablone i dodajući ponešto svoje, originalno. Ipak, u Beogradu je uvek mnogo više ljudi volelo da sluša bluz, nego što je bilo zapaženih velikih koncerata.

Zato je važan bio klupski život u kome je naša bluz scena rasla i razvijala se. Jedan od najvažnijih prostora za oblikovanje beogradske bluz scene, bio je godinama Klub Doma omladine Beograda. Tokom osamdesetih, bio je najpouzdanija baza za sve kojima je ova muzika bila dobar razlog da se veče i noć provedu u  odabranom društvu.

Vraćajući se sopstvenoj tradiciji u novim vremenima, Dom omladine pokreće novu liniju besplatnih koncerata, ovoga puta uz ušešće naših najpoznatijih izvodjača bluz muzike. Po imenom “Bluz za B”, svakog utorka od 21 u Klubu DOB biće organizovani nastupi pre svega novih, ali i proverenih starih imena domaće scene. Slično već afirmisanom projektu Džez za DŽ, publici nudimo novi format u kome će moći da uživa u bluz muzici na najlepši način.

Bluz klub Doma omladine Beograda otvoren je pre nešto više od četvrt veka, 17. decembra 1987. godine, nastupom u to vreme najpopularnijeg domaćeg blues benda Sirova koža, koji su te večeri promovisali svoje prvo diskografsko izdanje „All Night Long“. Radio je najpre jednom, a potom, zbog velikog interesovanja dva puta nedeljno. Za kratko vreme, Dom omladine je postao glavno mesto okupljanja ljubitelja bluza u Beogradu, što je u leto 1988. godine dovelo i do organizovanja prvog međunarodnog bluz festivala u SFRJ, u organizaciji Doma omladine Beograda.

Bluz klub je radio tri godine, predstavljajući u svom programu sve najbitnije domaće bluz sastave. Posle nekoliko godina pauze, u jesen 1994. godine u Domu omladine je počeo da radi Bluz i džez klub St. James, nastavljajući tradiciju nekadašnjeg džez i bluz kluba DOB. Klub je radio sve do početka NATO bombardovanja, marta 1999. godine, a u njemu su, osim domaćih bluzera, nastupali i brojni istaknuti inostrani izvođači, među kojima i Lari Garner, Ripof Raskoljnikov, Hans Tejsink, pa čak i Bob Geldof.

Komentari