BELGRADE SAXPERIENCE 2017// FRENCH INSPIRATION

Četvrti međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience biće održan od 4. do 7. oktobra u Beogradu. Ljubitelji saksofona moći će da uživaju u klasičnom, džez, tango, kao i modernom zvuku saksofona i DJ-a, u koncertnim salama širom Beograda, kao i na otvorenom prostoru. Na prvom koncertu pod nazivom FRENCH INSPIRATION,  kojim će početi Festival, nastupiće nova zvezda džeza Igo Afetuš iz Francuske sa kvintetom našeg Uglješe Novakovića i specijalnim gostom fantastičnim Batistom Erbenom.

Igo Afetuš (FRA)

Igo Afetuš je mladi perspektivni izvođač (sopran, alt, tenor, bariton i bas saksofon, traverzo flauta i pikolo).
Sa samo 7 godina u Muzičkoj školi u Versaju paralelno je počeo da svira klasični (kod V. Davida) i džez saksofon (kod S. Bef). Diplomirao je džez saksofon 2014. godine, a godinu dana kasnije i klasični saksofon. Prošle godine je stekao još jedan master džez saksofona na Muzičkoj akademiji u Parizu. Trenutno usavršava znanje na Konzervatorijumu u Parizu. Iako ima samo 22 godine, već je svirao sa poznatim francuskim muzičarima, kao što su Zaz, Mika, Žan Fransoa Zigel, ali i sa američkim zvezdama Džordžom Bensonom i Vintonom Marsalisom. Pored toga, Afetuš je kao solista nastupao sa Simfonijskim orkestrom Radio Francuske. Održao je turneje u Nemačkoj, Kanadi, Italiji, Dominikanskoj Republici. Pored džez muzike, Afetuš neguje i kamerno muziciranje, pa je osnovao oktet Aleksandre Gasparov (kvartet violina, klarinet, flauta, perkusije i saksofon). Kao džez muzičar često svira u različitim džez orkestrima, među kojima su Line Kruse Hidden Stone Big Band, The François Laudet Big Band, The Duke Orchestra Lorena Minjara, kao i u manjim bendovima, poput Frapadingosa.

Uglješa Novaković kvintet (SRB)

Saksofonista, aranžer i kompozitor Uglješa Novaković (Beograd, 1983) je završio master studije u Gracu, u klasi prof. Karlhajnca Miklina. Tokom jedne godine studija učio je i kod legendarnog saksofoniste Don Menze i pohađao kurseve saksofonskih velikana, kao što su Džeri Bergonci, Dejv Libman, Bob Mincer, Bred Lili i mnogi drugi. Kao saksofonista i aranžer sarađuje sa mnogim orkestrima, poput Big benda RTS-a i Big benda HRT-a. Svirao je sa velikanima kao što su Gregori Hačinson, Duško Gojković, Toni Lakatoš, Mario Gonci, Martin Đakonovski, Klaus Rejble i mnogi drugi.

Batist Erben (FRA)

Nakon nominacije za Victoires du Jazz 2013. godine sa prvim albumom Brother Stoon, Batist Erben je snimao sa muzičarima kao što su Keit Braun, Aldo Romano, Esit Esit i Džef Tejn Vots, Kalisto kvartet i Žan-Šarl Rišar, Stefan Gijom i Vensan David. Glen Feris, Alan Žan-Mari, Ralf Bouven, Donald Braun, Keni Geret, Žan Tusan, Mark Gros, Stiv Vilson, Džejms Karter, Geri Smulian, Markus Gilmor, Stefan Belmondo, Arši Šep, Žan-Mišel Pilk, Deril Hol su poznata imena sa kojima svira i nastupa širom sveta, a trenutno prati Šarla Aznavura. Rođen je u Šartru, učio je da svira saksofon kod Žan-Luj Munijera, a zatim džez kod Žilijen Loro, Žan-Žak Rulmana i Žan-Šarl Rišara. Tokom studija na Konzervatorijumu za muziku, u džez klasi Rikarda del Fra, upoznao je Andrea Sekarelija, koji ga je odveo u studio da snimi svoj prvi album Brother Stoon. Svirao je u prvom delu nastupa Dion Vorvik na Olimpiji (2012) u duetu sa Pjerom de Betmanom. Njegov drugi disk Interférences, sa muzičarima kao što su Benžamin Enok, Maksim Fužer, Silvan Romano i Reno Gensan, objavljen je 2015. godine. Predaje i drži majstorske kurseve širom sveta.

Komentari