31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 2015.

Beogradski džez festival u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda, u svom 31. izdanju predstavlja Budućnost džeza – buduće zvezde svetske džez scene – od 28. oktobra do 1. novembra 2015. godine.

ULAZNICE SU U PRODAJI PREKO EVENTIM MREŽE.

Beogradski džez festival ističe se među internacionalnim kulturnim dešavanjima u našoj zemlji: osnovan 1971. godine, naš najstariji i najugledniji džez festival nije mogao da promakne velikoj pažnji širom sveta. Sa zadovoljstvom obaveštavamo javnost da je Beogradski džez festival pre dve nedelje učestvovao na European Jazz Conference, kao jedini džez festival iz Srbije, što je početak našeg aktivnog učešća u Europe Jazz Network – Evropskoj džez mreži. Ovim je još jednom potvrđena činjenica da Beogradski džez festival uživa najviši renome kad je u pitanju svetska džez scena, i da u našoj sredini ispunjava misiju promovisanja muzičke umetnosti, kao jedna od vodećih međunarodnih manifestacija ovog tipa.

 

Prošlogodišnji Beogradski džez festival ostvario je nove rekorde u broju posetilaca, naročito kad je u pitanju mlada publika: 15000 poseta cifra je kojom se ne mogu pohvaliti mnogi džez festivali. Ove godine postavljamo sebi nove ciljeve i zadatke, sa željom da budemo još bolji i premašimo do sada postavljene visoke standarde.

 

BDŽF u svom 31. izdanju trajaće dan duže, zahvaljujući dodatnoj, posebnoj koncertnoj večeri 28. oktobra, u okviru koje ćemo predstaviti naše najveće džez talente iz Srbije i dijaspore, uz promocije njihovih novih albuma (Vladimir Kostadinović, Naked, Hashima). Na svečanom otvaranju 31. Beogradskog džez festivala, u Velikoj Sali Doma omladine Beograda 29. oktobra, publiku će sačekati Jelena Jovović Jazz Junction, posebno naručen internacionalni projekat naše izuzetne pevačice, kao i evropska premijera novog projekta Džejmsa Brendona Luisa „Days Of Freeman – radi se o jednom od najtalentovanijih svetskih saksofonista, koji se na aktuelnom albumu angažovano i sa spiritualnom dubinom bavi rasnim problemima u Americi nekad i sad.

 

Vašoj pažnji svakako posebno preporučujemo veliki koncert 31. oktobra u Domu sindikata, gde će nastupiti Hiromi: The Trio Project. Mlada japanska pijanistkinja Hiromi, učenica legendarnih Ahmada Džamala i Čika Korije, blista na današnjoj džez sceni svojom mladošću, ekspresivnošću i virtuoznošću. Ona je i najbolji nosilac poruke ovogodišnjeg festivala koji nam daje mogućnost da sagledamo tokove džeza u 21. veku. Pre nje nastupa Big Bend RTS sa specijalnim gostom, sjajnim nemačkim kompozitorom i saksofonistom Kristofom Lauerom – ova tradicija ukrštanja naših talenata sa eminentnim inostranim umetnicima deo je koncepta festivala od njegovog obnavljanja 2005.

 

Posebno smo srećni što se među 4 izuzetno bitnih američkih saksofonista koji će nas posetiti ove godine našao Rudreš Mahantapa, dobitnik nagrade za džez album godine na poslednjem glasanju kritičara Daunbita, najreferentnijeg  svetskog džez magazina već decenijama – ovo gostovanje 31.10. prava je poslastica za sve avanturiste duha i jedan je od najznačajnijih momenata na koncertnim scenama kod nas 2015! Migel Zenon, takođe saksofonista, predstavnik je latin-džeza i donosi 30.10. sa sobom drugačiju estetiku: ritmovi su tu, na radost publike, ali i zrela duhovnost, kojoj nema paralele – Zenon je najbolji džez muzičar prošle godine (u apsolutnoj kategoriji!) po mišljenju američkog Udruženja džez novinara, i jedan od najangažovanijih džez umetnika srednje generacije, posebno kad je u pitanju širenje besplatne edukacije! Konačno, kao istaknuto ime avangardne njujorške scene dolazi nam 29.10. saksofonista Toni Malabi, čiji projekat TubaCello okuplja još par velikana kreativne improvizacije, kao što su Džon Holenbek, Bob Stjuart i Kristofer Hofman – ispitujući godinama nove granice, Malabi je izgradio jednu od najbesprekornijih karijera bendlidera i saradnika u najsmelijim muzičkim projektima današnjice.

 

Boje Starog kontinenta predstavljaju vrhunski autori i solisti: Frančesko Kafizo, još jedan saksofonista, predvodnik je najmlađe generacije italijanskih džez muzičara – 30.10. predstaviće svoj novi projekat La banda, u kome daje autentični, džezerski pogled na sicilijansku muzičku emociju. Jedan od umetničkih vrhunaca celog festivala svakako je gostovanje slavne grupe Supersilent 1. novembra, predvođene legendarnim trubačem Arveom Henriksenom i producentom Helgeom Stenom – dolaze nam iz Norveške, i spadaju u apsolutnu evropsku umetničku elitu već godinama, kao bend koji je stvarao „nu jazz“ pokret i među prvima ukrštao elektronsku muziku i jazz. Lia Pale iz Austrije, ostvaruje autentičnu kopču džeza i tradicije angažovanog kabarea, Firebirds iz Danske daju nam jedno moguće viđenje ukrštanja džeza i klasične muzike, dok je Susana Santos Silva iz Portugala najtalentovaniji predstavnik novog talasa evropske avangarde.

 

Tokom trajanja 31. Beogradskog džez festivala publiku očekuje jedan od najraznovrsnijih programa ikada, sa ukupno 18 koncerata i preko 80 najaktuelnijih džez umetnika, pre svega iz SAD, a potom iz Austrije, Danske, Italije, Nemačke, Norveške, Portugalije, Španije, Švedske, Turske, Hrvatske, Slovenije i Srbije, koji će nastupiti u Domu omladine Beograda. Šireći vidike ka novim geografskim oblastima na kojima se džez svira, u gostima imamo heroinu džez pijanizma iz dalekog Japana, kao i premijerno predstavljamo umetnike iz Turske!  

 

Svi zajedno oni će svedočiti o tome da džez očekuje blistava budućnost i u novom veku!

 

*************************

 

Prijatelji 31. BDŽF: Erste Banka, Staropramen, SOKOJ, McDonald’s, Službeni glasnik, Hotel Constantine.

 

Pokrovitelji 31. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

31. BDŽF podržali: Ambasada SAD, Italijanski institut za kulturu, Gete Institut, Ambasada Portugala, Austrijski kulturni forum, Ambasada Kraljevine Danske, Ambasada Norveške, Institut Servantes, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, Agencija Miross.

 

PROGRAM 31. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA:

 

Sreda, 28.10.2015.

Dom omladine Beograda // Amerikana // 19.30

Hashima (Srbija)

Naked (Srbija)

Vladimir Kostadinović “Mindedness” (Srbija/Slovenija)

Cena ulaznice: 500 din. /700 din. na dan koncerta

 

Četvrtak, 29.10.2015.

Dom omladine Beograda // Velika sala // 19.30

Jelena Jovović Jazz Junction (Srbija)

James Brandon Lewis (SAD)

Cena ulaznice: 1.000 din. (pretprodaja)/1.200 din./1.500 din. na dan koncerta

 

Dom omladine Beograda // Amerikana // 23.00

Tony Malaby’s TubaCello (SAD)

Susana Santos Silva Quintet (Portugal/Švedska)

Cena ulaznice: 600 din./800 din. na dan koncerta 

 

Petak, 30.10.2015.

Dom omladine Beograda // Velika sala // 19.30

Dorantes “Interaccion” (Španija)

Miguel Zenon Quartet (SAD)

Cena ulaznice: 1.000 din. (pretprodaja)/1.200 din./1.500 din. na dan koncerta

 

Dom omladine Beograda // Amerikana // 23.00

Lia Pale: „My Poet’s Love“ (Austrija)

Francesco Cafiso Sextet: La banda (Italija)

Cena ulaznice: 800 din./1000 din. na dan koncerta 

 

Subota, 31.10.2015.

Dom sindikata // 19.30

Christof Lauer & Big Band RTS – Petite Fleur – Tribute to Sidney Bechet (Nemačka/Srbija)

Cena pojedinačne ulaznice: 800 din.

Hiromi: The Trio Project (Japan/SAD)

Cena pojedinačne ulaznice: I klasa 1.500 din, II klasa  1.200 dinara, III klasa 800 din.

Cena ulaznica za oba koncerta u Domu sindikata: 1.500 din. (ograničena količina)

 

Dom omladine Beograd // Amerikana // 23.00

Rudresh Mahanthappa “Bird Calls” (SAD)

The Firebirds (Danska)

Cena ulaznice: 800 din./1000 din. na dan koncerta 

 

Nedelja, 1.11.2015.

Dom omladine Beograda // Velika sala // 19.30

Soyut Boyut (Turska)

Supersilent (Norveška)

Cena ulaznice: 1000 din./1200 din. na dan koncerta 

 

Dom omladine Beograda // Amerikana // 23.00

Cul-de-Sac // Orkestar za ubrzanu evoluciju (Hrvatska)

Cena ulaznice: 600 din./800 din. na dan koncerta

 

Cene kompleta za glavni program: 4.400 dinara

Cene kompleta za ponoćni program: 1.500,00 dinara (pretprodaja) /2.000,00 dinara

Komentari