3. MEĐUNARODNI FESTIVAL SAKSOFONA U SRBIJI

Treći međunarodni festival saksofona u Srbiji ove godine održava se od 06. do 09. oktobra u Beogradu, i to u znaku jubileja – 170 godina od patentiranja saksofona.
Prve večeri Festivala imaćemo priliku da čujemo najistaknutijeg francuskog džez saksofonistu nove generacije, Batist Erbana (Baptiste Herbin) sa kvartetom Luke Ignjatovića u Velikoj sali Doma omladine, a zatim će nastupiti fantastičan kvartet našeg saksofoniste Uglješe Novakovića.

Koncert Batist Erbana i kvarteta Luke Ignjatovića je veliko finale turneje po Srbiji u okviru programa “Francuska muzička jesen”, a podršku ovom koncertu je pružio Francuski institut u Srbiji i Societe Generale banka.

Na festivalu će nastupiti istaknuti saksofonisti iz Francuske, Austrije, Rusije, Italije, Amerike i Srbije: Batist Erban, Nikola Arsenijević (Francuska), Duo Aliada (Austrija, Nikita Zimin (Rusija), Milano kvartet saksofona (Italija), Derek Braun (SAD), Uglješa Novaković, Luka Ignjatović, Kristijan Mlačak, Rastko Obradović, Milan Savić, Bunford Gabor i Srđan Paunović u različitim sastavima, kao i Gudački orkestar sa dirigentom Aleksandrom Sedlarom (Srbija). Festival je i ove godine značajno podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Tokom sva četiri dana Festivala predviđeni su popodnevni koncerti za najmlađu publiku i njihove roditelje “Upoznajte gospodina saksofona” i to na otvorenom ispred Doma omladine i Mikser Hausa, na Cvetnom trgu i na platou ispred hotela Radisson Blu (oficijalni hotel Festivala), kada će nastupiti Dečiji orkestar saksofona i predstaviti ovaj instrument u glasnom i veselom stilu. Takođe, svake večeri tokom festivala od 22č nas očekuju “Koncerti u klubu” (Wurstplatz bar i Mikser Haus) gde će se održavati nastupi naših istaknutih saksofonista sa svojim sastavima i Vando Jam Session sa učesnicima festivala.

Osim nastupa, svakog dana od 9č u Kulturnom centru Beograda u galeriji “Artget”održaće se edukativni deo Festivala, kada će učesnici iz inostranstva održati majstorske kurseve. Kurseve će moći aktivno da pohađaju naši učenici, studenti i profesori saksofona, dok će za ostale zainteresovane biti omogućeno pasivno učestvovanje. Takođe, u ovom prostoru će biti organizovan i mali sajam saksofona gde će svoje proizvode predstaviti: Selmer i Vandoren, koji su značajno podržali festival, kao i Leggere, Jody Jazz i drugi. Festival su podržali još i Coca-Cola Helenic, Schweppes i Amstel.

Belgrade SAXperience okuplja široku publiku, ljubitelje džez i klasične muzike, ljubitelje saksofona, saksofoniste, kompozitore i sve muzičare i omogućava im da čuju vrhunske koncerte, nauče nešto novo o saksofonu, prisustvuju premijernom izvođenju domaćih muzičkih dela za saksofon, razmene iskustva i ostvare kontakt sa istaknutim svetskim

 

Učesnici programa u Domu omladine Beograda:

Batist Erban
“Ne očekuje da nasledi bilo koga, niti nekoga da umanji vec naprosto da svira bolje od ostalih i sebe samog da nadmaši”
Mišel Konta, novembar 2012.

“Lepota zvuka njegovog saksofona je verovatno prvi kvalitet koji čujete pored neverovatne okretnosti i tehničkog umeća, njegovo sviranje osvaja i predstavlja jedan nesumnjivi talenat”
Žan-Pier Žekson, Klasika, novembar 2012.

Nominovani za „Viktuar du Džaz” u 2013. godini, snimaju prvi album “Brader Stun”, Batist Erban je snimao sa velikim muzičarima: Keit Braun (2011), Aldo Romano (2012), Esit Esit i Džef “Tejn Vots” (2014) Kalisto kvartet sa Žan-Šarl Rišar, Stefan Giom, i Vanson David (2015).
On nastupa širom sveta (Tajland, SAD, Italija, Madagaskar, Engleska, Nemačka, Belgija Švajcarska…) i svira sa velikim muzičarima: Glen Feris, Alan Žan-Mari, Ralf Bouven, Donald Braun, Keni Geret, Žan Tusan, Mark Gros, Stiv Vilson, Džejms Karter, Geri Smulian, Markues Gilmor, Stephane Belmondo, Arši Šep, Žan-Mišel Pil, Daril Ol, Frank Avitabil, Pierik Pedron, Žulian Loro, Enriko Rava, Erik Lenjini, Batist Trotinjon, Bili Art, Majkl Šere, Džeri Bergonci, Stefano Di Batista… trenutno prati Šarl Aznavura.

Rođen je u Šartru, učio je da svira saksofon kod Žan-Lui Muinie a zatim džez ko Žulijen Loro, Žan-Žak Rulmana i Žan-Šarl Rišara.Tokom studija na Konzervatorijumu za muziku, u džez klasi kod Rikardo Del Fra, upoznao je Andre Sekarelia koji ga je odveo u studio da snimi svoj prvi album “Brader Stun” u kvartetu sa Pier de Betman, Silvan Romano, Žan Tusan, Dimitri Durantonis i gostima. On je svirao u prvom delu nastupa Dion Vorvik na Olimpiji u novembru 2012. godine u duetu sa Pier de Betman i predstavio svoj prvi disk koji je doživeo veliki uspeh. Njegov drugi disk “Anterferans“ je objavljen 2015. godine za Banžaman Enok, Maksim Fužer, Silvan Romano i Reno Gensan.

Batist je takođe i predavač i drži majstorske kurseve širom sveta. Na njegovu muziku i njegovo sviranje je uticala muzika saksofonista kao što su: Čarli Parker, Kenonbal Ederli, Ornet Kolman, Mejsio Parker, Džon Koltrejn, madagaskarska muzika ali i muzika kompozitori kao što su Debisi, Ravel i Bah.

Uglješa Novaković – saksofonista, aranžer i kompozitor

Rođen je 1983. u Beogradu. Završava master studije u Gracu u klasi profesora Karlhajnc Miklina. Za vreme studija jednu godinu je učio i kod legendarnog saksofoniste Don Menze i pohađao kurseve saksofonskih velikana kao sto su: Džeri Bergonci, Dejv Libman, Bob Mincer, Bred Lili i mnogih drugih.
Sarađuje sa mnogim malim i velikim orkestrima kao saksofonista, ali i aranzer među kojima su Big Bend RTS i Big Bend HRT. Svirao je sa velikanima kao što su: Gregori Hačinson, Duško Gojković, Toni Lakatoš, Mario Gonci, Martin Gjakonovski, Klaus Reibler i mnogim drugim.

 

 

Komentari