29. BDŽF za DŽ: koncert Klokeblomst

U okviru pratećeg programa 29. Beogradskog džez festivala, u nedelju 27. oktobra od 13č biće održan besplatan koncert danskog benda Klokeblomst (Klökkeblömst). Ovaj novi sastav sa kreativne danske džez scene, predstaviće se publici u sali Amerikana Doma omladine Beograda, a potom održati besplatnu radionicu za učenike i studente džez odseka muzičke škole “Stanković” i FMU. Članovi Anders Banke – saksofon, Peter Danstrup – akustična bas gitara i Anders Provis – bubnjevi potiču iz većeg, internacionalnog orkestra Danstrup/Reptiles koji je dosad objavio dva albuma.

 

 

 

Rad u triju započeli su 2012. godine i uglavnom izvode muziku basiste Petera Danstrupa. U fokusu Danstrupovog rukopisa su „pesme koje bi mogle da budu danske“: muzikom nepogrešivo dominira „danska boja“, ali ne i tipični, melanholični doživljaj „skandinavskog zvuka“. 

Sva trojica su već ostavili značajan trag na danskoj džez sceni. Peter Danstrup je decenijama bio saradnik fri-džez saksofoniste Džona Tičaija. Sa sastavom Danstrup/Reptiles dobio je dve nagrade Danske džez federacije –  za najbolji album i najboljeg kompozitora 2012. godine. Anders Banke je bio član sastava New Jungle Orchestra, Stefan Pasborgs Odessa 5 i Anderskov Accident. Anders Provis radi u sastavima  Hess is More, Viper i Band of the Universe.

 

„Danstup nam je ponudio pesme uz koje bi neko mogao da zvižduće – pa, makar ponekad. U jednom trenutku čujemo uticaj folklora, u drugom džez baladu, u trećem fri-džez, a u četvrtom izopačenog Monka. A onda će numera poput  „Ballad to John T“ (pretpostavljam posvećena Džonu Tičajiju sa kojim je Danstrup često svirao) na pola puta dobiti „indi bit“ i poći u drugom pravcu. Šarmantan album koji je istovremeno i muzički hrabar i lak za razumevanje.“

Piter Bejkon, thejazzbreakfast.com

 

 

Komentari