16. Guitar Art Festival 2015.

Guitar Art Festival uživa status jednog od najvećih i najistaknutijih festivala klasične gitare u svetu. Nakon petnaest godina dovođenja najvećih svetskih gitarista, nastavlja se tradicija i organizator  sa ponosom može da predstavi ovogodišnji program  XVI Guitar Art Festivala.

 

 
Festival je postao vodeći centar za premijere, koncerte, kao i za razmenu znanja, prakse i iskustva među gitaristima iz celog sveta. Kreiran je osoben koncept prezentacije gitarske muzike, vrednosti i savremenih tendencija. Takvim konceptom festivala, ali i sadržajem koji se idealistički birao i gradio, organizator je uspeo  u svom prvobitnom motivu,  da otvori prozor u svet visoke muzičke umetnosti i da taj svet dovede kod nas.

 
Koncertni program Festivala u Domu omladine Beograda
 
Velika sala – Sreda, 11. mart
19:00 – OMAN KAMINSKI
20:00 – PEKINŠKI GITARSKI DUO/BEIJING DUO
21:00 – KRAJIŠNIK & TASIĆ DUO
 
Velika sala – Četvrtak, 12. mart
19:00 – ANABEL MONTESINOS & MARKO TAMAJO/
ANABEL MONTESINOS & MARCO TAMAYO
20:00 – HORHE KABALJERO/JORGE CABALLERO
21:00 – GITARSKI KVARTET MINEAPOLIS /
MINNEAPOLIS GUITAR QUARTET
 
Velika sala – Petak, 13. mart  
19:00 – EMANUELE BUONO/EMANUELE BUONO
20:00 – EVROPSKI GITARSKI KVARTET /
EUROPEAN GUITAR QUARTET
21:00 – ANKA TRIO
 
 
Velika sala – Subota, 14. mart  
20:00 – TRIO ESPRESIVO/TRIO ESPRESSIVO
21:00 – DANIJEL  KASARES / DANIEL CASARES GROUP
 
Velika sala – Nedelja, 15. mart
19:30 – SVEČANO ZATVARANjE & DODELA NAGRADA
20:00 – AUTORSKO VEČE – VOJISLAV IVANOVIĆ & DUŠAN BOGDANOVIĆ
 

TEORIJSKA PREDAVANjA
Grupna nastava za sve učesnike festivala  koja će se u sklopu dnevnih aktivnosti održavati u Domu omladine Beograda, prostorijama privatne škole Dositej, Institutu Servantes i Impact Hub-u Beograd.
 
Dom omladine Beograda –  Subota, 14. mart
15:00 – THOMAS FELLOW:   
“NOVE TEHNIKE I ZVUKOVI U JAZZ, FINGER STYLE I WORLD MUZICI”
16:00 –  RENTKO DIRKS/REENTKO DIRKS:   
“FLAMENKO SUSREĆE FANK – NEOBIČNE UDARAČKE TEHNIKE NA GITARI”
17:00 –  JAN ERIK PETERSEN:  “BAH U KLASIČNOJ GITARI”
 

GUITAR VISUAL ART
Dom omladine Beograda
(10 – 15. mart 2015)
 
Izložba koja predstavlja retrospektivu prvih 10 godina Guitar Art Summer Festa u Herceg Novom.  Različiti vizuelni mediji i odabrani novljanski umetnici obradiće vezu grada koji je prozvan utočištem  umtnosti i kulture, sa građenjem i stvaranjem publike, ljubitelja i poštovalaca, danas već poznatog primorskog festivala. Izložba je omaž i lični izraz umentika na bogatu umetnost i kulturu grada, u kome je Guitar Art Summer Fest uspeo da postane deo njegove istorije.
 
U okviru Guitar Visual Arta organizuje se i konkurs za student fotografije, novinarstva i video i audio produkcije. Cilj ovog segmenta festivala je želja da drugim umetničkim stvaraocima obezbedimo edukaciju, praksu i promociju. Studenti će stvarati dela po umetničkim kategorijama koje će kao svoj subjekat / objekat imati gitaru.
 

GUITAR ART WORLD
Dom omladine Beograda
(14 – 15. mart 2015)
Segment festivala koji je posvećen gitaristima svih profila i kreativnoj muzičkoj edukaciji za decu i odrasle kroz sledeće aktivnosti: Guitar Open Stage, kreativne radionice klasične, akustične i električne gitare sa poznatim gitaristima, kao i muzičke radionice za najmlađe.
 

GUITAR ART EXPO
Dom omladine Beograda
(14 – 15. mart 2015)
Cilj  Guitar Art Expo-a je okupljanje najznačajnijih institucija i ličnosti alternativne gitarske scene. Kroz saradnju sa Gitarijadom Zaječar i Demo Masters takmičenjem. Guitar Art Expo predstavlja najbolje bendove na takmičenju i večernjim koncertima, organizuje rok klinike i rok fotografije.

Komentari