KONCERT FLAMENKO ‒ ISTORIJA STRASTI U NEDELJU U DOB-U

Povodom obeležavanja 10 godina postojanja novosadske flamenko grupe LA SED GITANA, 14. aprila od 20h u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće priređen koncert Flamenko – istorija strasti. Na programu će biti autorske i tradicionalne numere i koreografije plesa flamenka, realizovane kao plod dugogodišnje saradnje sa umetnicima različitih nacionalnosti i porekla, kao i raznovrsnih umetničkih medija i pravaca, inspirisanih zajedničkim interesovanjem, muzikom i plesom umetnosti flamenka.

Grupa La Sed Gitana se od svojih početaka do sada konstantno razvijala i ostvarila mnoge od svojih planova: „Učestvovali smo na mnogobrojnim manifestacijama kao što su Novosadsko muzičko leto’, ’Kamp tolerancije’(Bačka Topola), ’Festival uličnih svirača’, festival Exit (World Music Stage). Takođe, nastupali smo na različitim mestima poput Sinagoge, Pozorišta mladih, Novosadskog pozorišta… Prvi autorski koncert ’La Búsqueda del Felahmengu’ izveli smo u junu 2009. godine, a u julu smo snimili dokumentarni film ’Vatra flamenka’ u produkciji Radio televizije Vojvodine. Grupa je nastupala i na festivalima u inostranstvu, u Sloveniji (festival Magdalenca, u Tolminu) i Mađarskoj (2010. godine, na festivalu Flamenco Fiesta, u Pečuju). Sem toga, sarađivali smo sa različitim koreografima i plesačima, poput Antonija del Kastilja, Marije Kek i mnogih drugih,“ kaže Maja Vukadinović, osnivač grupe.

Pored toga što promoviše tradicionalni flamenko, ova grupa kreira i autorske plesno-muzičke numere, ističe Maja: „Flamenko pruža mogućnost individualnog i autentičnog izraza. Inspiraciju i istrajnost da se bavimo flamenkom pronalazimo u načinu na koji razumemo ovu umetnost. Težimo stalnom uvođenju novih pesama i novih elemenata u ples i muziku. Poseban aspekt tog autorskog rada je i saradnja sa bluz rok bendom ’Šinobusi, sa kojima sarađujemo od 2007. godine. Zajedno kreiramo i izvodimo autorske numere koje su većinom mešavina roka i flamenka pa su tako pesme verovatno i privlačnije za publiku. Potom, na festivalu ’Magdalenca’ u Tolminu (Slovenija) predstavili smo naše autorske numere i naišli na podršku publike. Saradnja sa ’Šinobusima’ omogućila nam je da kroz rok flamenko koji kreiramo zajedno izrazimo energičnost ovog plesa i da na originalan način publici prenesemo naš doživljaj.

Ove godine se opet približavamo tradicionalnom flamenku kroz saradnju sa pevačem Hesusom Enrikeom Gonzalesom Ernandesom. Želeli smo da našoj publici dočaramo što autentičniji izraz flamenka. Saradnja sa Enrikeom upotpunila je naš doživljaj flamenka i obogatila autorsku muziku novim osećajima i idejama,“ navodi Maja.

Specijalni gost na predstojećem koncertu biće upravo spomenuti Hesus Enrike Gonsales Ernandes: „Do naše saradnje je došlo nakon njegovog koncerta u Madridu gde smo bili fascinirani emocijom, pesmom, ali i ličnošću koja pleni. Imamo osećaj da pripada našoj grupi. Njegov odnos sa muzičarima i plesačima, naša druženja, ali i njegovo izvođenje naših autorskih numera svedoče o tome.

Hesus Enrike je rođen u Buenos Ajresu u Argentini. Od 1991. godine živi u Španiji gde profesionalnu umetničku karijeru započinje kao klavirska pratnja pevačima kao što su El Zake i La Čispa, a od 2002. nastupa kao pevač u različitim tablaosima Madrida poput Al-Andalus, El Corral de La Morería, Cardamomo, Casa patas, Torres bermejas. Nastupa sa elitnim umetnicima među kojima su Belen Lopes, Toni El Pelao, Paloma Fantova, David Seraduela, Sesilija Gomes (La Kajetana), Pol Vakero i Hoselito Romero. Pored koncerata sa trupama koje vode Rafael Agilar i Hose Moro, te sa Ballet Flamenco de Madrid, trenutno nastupa sa trupom Retiro Flamenco,“ objašnjava Maja.

Sigurno je da će u predstojećem nastupu grupe La Sed Gitana uživati svi ljubitelji flamenka: „Koncert predstavlja flamenko ‒ istoriju strasti. Istoriju uzdaha iz kojih su se rodile pesme. Put do središta sebe. Kada čovek prestaje, a zapravo postaje. Postaje bilo šta. Ljubav. Davanje. Ples,“ tvrdi Maja i dodaje: „Na koncertu će biti izvedene tradicionalne forme flamenka. Izvešćemo i neke autorske pesme kao što su Renacimiento, Mi alma negra, Los atrapados, Seguiriyas i Camino. Najveći broj pevačkih numera praćen je koreografijama koje su rezultat međusobne saradnje članova grupe La Sed Gitana kao i podsticajne saradnje sa različitim koreografkinjama, poput Jare Kastro i Sare Nieto Moreno,“ zaključuje Maja Vukadinović.

Cena ulaznice: 750 dinara, u prodaji preko EVENTIM mreže.

 

*Foto: Srđan Doroški

 

Komentari