JOŠ JEDNA PROJEKCIJA FILMA “SONJA” NA KRATKOM METRU!

Zbog velikog interesovanja publike, biće organizovana dodatna projekcija filma “Sonja” Dragane Kanjevac, 30. marta od 21h u sali Amerikana DOB-a. Cena ulaznice je 100 dinara.

Sve ulaznice za projekciju ovog filma 30. marta od 19h – svečano otvaranje 59. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, rasprodate su u rekordnom roku! Film je posvećen Sonji Savić neprevaziđenoj glumici, urbanoj jugoslovenskoj ikoni.

 

Sonja Savić – glumica koja je uvek bila više od glumice. Osamdesetih godina 20. veka svojom posebnom pojavom izvršila je desant na jugoslovensku kinematografiju; nadalje postaje urbana ikona jugoslovenske generacije X, koju na pragu zrelosti dočekuje krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora. Sonja Savić u devedesetim godinama bira život van institucija, kritički društveni stav i bavi se eksperimentalnim pozorištem i video umetnošću. Nakon 2000. slovenački film vraća Sonju Savić u regionalnu kinematografiju, ali u isto vreme traje njena lična drama ogorčenja i izolacije, koja okončava preranom smrću u septembru 2008. godine.

U filmu su zabeleženi iskazi Sonje Savić iz različitih perioda, svedočenja Sonjinih kolega i prijatelja, kao i raznovrstan arhivski materijal vezan za njeno glumačko i autorsko delovanje.
 

Dragana Kanjevac, dugogodišnji TV novinar i publicista iz oblasti kulture i medija, po obrazovanju filozof, režirala je dokumentarni film o Beograđanima u Njujorku „Njujork: 6 sati ranije“ (2009), a kao koautor potpisuje dokumentarni film o kultnom klubu Likovne akademije „Akademija republika“ (1997). Živi i radi u Beogradu.

Ovogodišnji Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 30. marta do 3. aprila 2012 u Domu omladine Beograda.

PREUZMITE PROGRAM U PDF. FORMATU:

http://www.kratkimetar.rs/upload/documents/program_A6.pdf

 

Komentari