Izložba Umetničke kolekcije Šumatovačke: Work in progress

Na izložbi u Galeriji Doma omladine Beograda biće prikazana selekcija od 30 radova, iz Umetničke kolekcije Šumatovačke – Work in progress. U periodu od 2009. do 2014. godine, sakupljeno je 80 radova autora koji su u određenom kontekstu bili vezani za ovu ustanovu kulture od značaja, koja beleži tradiciju dugu 66 godina. Umetnička kolekcija Šumatovačke – Work in progress nastala je na inicijativu Vesne Bogunović, magistarka teorije umetnosti i medija.

Reč je o modelu kolekcije memorijalnog karaktera zamišljene tako da kontinuirano pribavlja radove – darove umetnika različitih generacija i raznovrsnih relacija u odnosu na boravak i rad u samoj Šumatovačkoj. Najveći broj dosadašnjih radova potiču od onih umetnika čije je iskustvo vezano za pedagoški aspekt ove ustanove –  gotovo su se svi u Šumatovačkoj pripremali za svoje dalje umetničko obrazovanje na visokim školama i akademijama umetnosti. Neki su radili kao predavači poput Koste Bogdanovića †, Dušana Otaševića, Uroša Đurića, Milanka Mandića†, neki danas vode programe crtanja, slikanja, vajanja i slično: Koča Ognjanović, Milan Tepavac Tarin, Aleksandar Pantić, Jelena Damnjanović, Marko Marković, Milorad Stajčić, Ivan Petrović… U skladu sa razvojem programske delatnosti na nivou međunarodne saradnje, u kolekciji su se našli radovi umetnika iz inostranstva kao što su Federiko Pikamus, Mari Vital Moruseti, Đinko Suzuki. Najdinamičniji je svakako onaj deo selekcije koji se odnosi na galerijsko-izložbenu celinu Šumatovačke, gde umetnici koji izlažu ujedno i daruju rad kolekciji. Sve izložbe su žirirane, a prednost imaju mlađi autori, čiji rad karakteriše snažan i autentičan stvaralački i istraživački impuls, i kojima je posvećena posebna pažnja u okviru ovogodišnje izložbe u Domu omladine: Aleksandar Jevtić, Nina i Miodrag Stanković, Maja Rakočević Cvijanov, Dunja Antić, Ana Komatina, Jelena Petrović itd.

Nakon izložbe u Beogradu, kolekcija će biti predstavljena u Kragujevcu u galeriji Muzeja 21. oktobar – Mostovi Balkana, od 29. decembra 2014. godine.

Komentari