IZLOŽBA “SCENA VOL. 4 – ULIČNE UMETNICE”

Kolektiv „Street Smart“ iz Beograda, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje četvrtu u okviru serije izložbi „SCENA“. Ovo izdanje koje se odvija sa podnaslovom „Ulične umetnice“ biće otvoreno 6. aprila u 19 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda, i ima za cilj da u prvi plan stavi autorke i skrene pažnju na žensko stvaralaštvo u uličnoj umetnosti.

Serija izložbi sa zajedničkim nazivom „SCENA“ nastala je sa idejom da stvaralaštvo uličnih umetnica i umetnika sa gradskih fasada iskorači u zatvorene prostore i da prene ovu autorsku zajednicu iz „sna“ koji donosi zimska sezona. Želja „Street Smart“ kolektiva je da ovim projektom skrene pažnju na uličnu umetnost i ojača veze unutar zajednice ljubitelja ovog umetničkog izraza.

Izložba „Scena Vol. 4 – Ulične umetnice“ nastala je sa idejom da na jednom mestu okupi najbolje aktuelne autorke, kao i da da podstrek neafirmisanim umetnicama, pružajući im šansu za izlaganje kroz konkurs. Svoje radove će 6. aprila predstaviti: DEADBARBY, DI UJDI, EMAEMAEMA,HELLGA, JANA, MARG, MARIANNA ORSHO, MINA HURA, MLKLOVE, NEON, SHKRABATORRE, SLINK i TKV, kao i autorke izabrane putem konkursa koje čija će imena biti naknadno objavljena.

Sedmog aprila biće organizovana stručna vođenja kroz izložbu u 17, 18 i 19 časova, a svim zainteresovanima više informacija o domaćoj sceni, kao i autorkama – učesnicama izložbe i njihovim radovima, daće Dragana Barjaktarević, jedan od najboljih poznavalaca domaće scene ulične umetnosti i autorka bloga „Stih na asfaltu“, neprikosnovenog vodiča kroz urbanu umetnost.
 
Posetioce na dan otvaranja očekuje i sito-štampa na majicama i cegerima, i to uživo, po dizajnu učesnica izložbe i drugih umetnika, dok će sutradan od 20 časova biti prikazan nezavisni dokumentarac Nikole Zečevića o novoj generaciji kreativaca sa ulica Beograda – „Gold Along the Banks“. Film prikazuje život, ambicije i vizije uličnih umetnika, muzičara, dizajnera, studenata, preduzetnika i drugih mladih Beograđana. Svako od njih uspeo je u svojoj zamisli bez ičije pomoći i donacija. Film otkriva kako im je to pošlo za rukom, njihove utiske i planove za budućnost.

Konkurs je još uvek u toku i otvoren je za sve umetnice iz zemlje i regiona. Potrebno je na mejl streetsmartbelgrade@gmail.com poslati: fotografije radova za izlaganje sa navedenim imenom, dimenzijama i tehnikom, kratku biografiju, tag (potpis), poželjno u vektorskom formatu, tri do pet fotografija intervencija u javnom prostoru (na ulici). Prijave se mogu poslati do 4. aprila, rezultati će biti objavljeni dan kasnije, a odabrani radovi će biti prikazani na izložbi.

Više informacija, kao i fotografije sa prethodnih izdanja, mogu se pronaći na Facebook stranici „Street Smart“ kolektiva: https://www.facebook.com/streetsmartbelgrade/.

 

Komentari