Izložba “RAZMIŠLJAJMO NA NOVI NAČIN – UČIMO OD PRIRODE”

Organizacija: Gete institut u Beogradu i Dom omladine Beograda
Radno vreme izložbe: 10:00 – 23:00

Bez vode, vatre, zemlje i vazduha ne bi bilo ni života. Ljudi to znaju, pa su zato oduvek koristili ova četiri elementa, stvarajući tako preduslove za napredak. Postavlja se, međutim, pitanje gde su granice razvoju. Prirodna ravnoteža na mnogim je mestima narušena, delom čak i zauvek uništena, što je ljude nateralo da konačno počnu razmišljati na novi način.

U središtu izložbe „Razmišljajmo na novi način – učimo od prirode!“ nalaze se četiri osnovna elementa, a svakome od njih posvećen je po jedan paviljon. Ovi se paviljoni međusobno dopunjavaju, stapajući se u jedinstvenu celinu.

Već na samom ulazu posetioce dočekuje pano s detaljnim informacijama, uvodeći ih u izložbu, čiji je cilj da nas senzibilizuje za sledeće teme:

•    za planetu na kojoj živimo,
•    za složene međuodnose između četiri osnovna elementa i
•    za to kakvo je čudo život na našoj planeti.

Svi ovi sadržaji trebalo bi da nas zabave, ali i da obogate naša znanja. Zato bi najbolje bilo da se posetioci na izložbi lepo provedu, a da se odmah potom daju u potragu za dodatnim informacijama o temama s kojima su se upravo sreli.

Izložba „Razmišljajmo na novi način“ u nama budi osećaj za planetu Zemlju i pomaže nam da izgradimo adekvatan i produktivan stav prema njoj i prema četiri osnovna elementa. Ona nas upozorava na to da klimatske promene, ograničenost resursa i problemi koje je izazvao sam čovek ostavljaju dubok trag na našem vlastitom životnom prostoru. Pored toga, navodi nas na spoznaju da i sami možemo doprineti zaštititi četiri osnovna elementa i planete Zemlje, tako što ćemo se brižljivije ophoditi prema njima. To je nešto čemu svako od nas može učiniti.

Izložba „Razmišljajmo na novi način“ ima, međutim, još jedno težište, a to je nemački jezik. Posetioci će shvatiti da je nemački jezik zabavan, kao i da na tom jeziku već mnogo šta razumeju, iako možda ne baš sve.

Na spoljnoj strani svih tematskih paviljona očekuje nas zanimljiv filmski materijal, koji ističe iskonsku snagu svakog elementa i ono što je kod tog elementa pozitivno. Kratki spotovi sa slikama i tekstom govore ponešto što već znamo, ali i ponešto novo. Rasvetljavajući brojne detalje, oni nam pokazuju to koliko nam je svaki od četiri osnovna elementa blizak i kakav je njegov značaj za naš život. Tako se istovremeno ističe i kulturološko značenje četiri osnovna elementa.

Unutrašnjost paviljonâ nudi činjenice o pojedinačnim elementima, predstavljajući ih pomoću fotografija, ilustracija i teksta. U svakom od paviljona uz to ćete naći sadržaje koji posetiocima omogućavaju aktivan pristup izložbi, kao i po jedan zanimljiv trodimenzionalni objekat.

Pozivamo vas da posetite izložbu „Razmišljajmo na novi način“ i tako otkrijete brojne zanimljive i neočekivane činjenice.

Komentari