Izložba “PUT JE U DISTANCI – PRATI MOJE SMERNICE” Magde Radojlović

Dokaz dobrog dizajna, proizvod industrijske ere i masovno proizvedena hemijska olovka osnovno je izražajno sredstvo kojim je formiran ciklus crteža pod nazivom ’’Put je u distanci – prati moje smernice’’. Hemijska olovka kao deo svakodnevice, utešno je dostupna, prijemčiva i nužna, dok kroz svoj monotoni plavi trag rasterećuje od autentičnosti i individualnosti.

Papir, više prihvaćen nego odabran, u svom zadatom formatu deo je industrijskog standarda u oblasti štampe. Njegov poznat format čini okvir u kom se umetnica, kao deo tehnološkog i kapitalističkog društva, kreće.

U radovima su olovka i papir za umetnicu poput vodonika i ugljenika – dva hemijska elementa koji daju život. Međutim, pristup crtežima ne napušta kapitalistički duh; u želji da isposnički priđe procesu, umetnica sebe podvrgava ograničavajućem fizičkom radu ne bi li, kroz iscrpljujuću disciplinu crtanja, zadovoljila svoju unutrašnju potrebu za izražavanjem. Time, ona ogoljava proces crtanja i svodi ga na puko popunjavanje površine, privid (intelektualnog) rada i istrajnost koja je samoj sebi cilj. Očajna želja da se ispuni prostor i popuni površina, da se obeleži, proizvede, samog proizvoda radi.

Magda Radojlović – Nacrtaj nešto svakog dana i bićeš okej , kratke vežbe-hemijska olovka 15 х 10.5 cm, 2020.

 

Svi radovi su vođeni jasnom i preciznom instrukcijom čiji postupak je sličan onom u jeziku algoritama. Koncept izložbe zasnovan je na zadacima poput matematičkih funkcija, gde, uz dehumanizujuća ograničenja, očajnički – ali nevino, na površinu isplivava ljudska greška. Linijom ove ljudske greške može se rekonstruisati prava priroda umetničkog postupka.

Magda Radojlović – Nacrtaj nešto svakog dana i bićeš okej, kratke vežbe-hemijska olovka 15 х 10.5 cm, 2020.

 

Je li umetnica uspela da bude umetnica time što je uložila vreme ili je izgubila vreme? Postoji izvesna količina pritiska da se proizvede nešto sasvim novo i originalno kako bi se doprinelo kulturnoj sceni, ali je pritisak ujedno obeshrabrujuć i paralizujući. Put je u distanci – prati moje smernice reaguje na istovremenu hiperproduktivnost i haotičnost sadašnjeg istorijskog konteksta.

Magda Radojlović

 

Magda Radojlović – Nacrtaj nešto svakog dana i bićeš okej, kratke vežbe-hemijska olovka 15 х 10.5 cm, 2020.

 

Magda Radojlović rođena je 1997. godine u Nišu. Završila je master studije na odseku za slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Zorana Dimovskog. Medij koji dominira u njenom stvaralaštvu je crtež, ali značajnu sklonost ima i ka umetnosti skulpture i instalacije. Učestvovala je na mnogim grupnim izložbama, a sa radovima iz ciklusa Put je u distanci – prati moje smernice prvi put se samostalno predstavlja u Galeriji Doma omladine Beograda. Deo je kolektiva Šok ZaDruge iz Novog Sada od 2021. godine, gde aktivno učestvuje u realizaciji mnogih projekata u sklopu tog kolektiva. Trenutno živi i radi u Novom Sadu.

***************************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

 

Komentari