Izložba “Pjer Križanić: hroničar jednog vremena”

Organizatori: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad; Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, Čačak; Dom omladine Beograda

Nakon izvanrednog prijema u Novom Sadu i Čačku i beogradska publika imaće priliku da vidi čuvene radove Pjera Križanića, najpoznatijeg karikaturiste sa ovih prostora.

 

 

Njegove politički provokativne, umetnički ubedljive, psihološki precizne karikature obeležiile su čitavu epohu. Pogledajte kako je Pjer Križanić video i razumeo političku svakodnevnicu zemlje u kojoj je živeo, kako je video svoje savremenike, legendarne ličnosti politike, umetnosti i sporta.

 

Nastala po nagrađenom radu Marije Radisavčević “Politička karikatura Petra Pjera Križanića između dva svetska rata”, izložba će prikazati dela iz fondova dve institucije – iz Umetničke galerije „Nadežda Petrović” u Čačku i Likovnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Postavku će upotpuniti dokumentarni materijal i printovi karikatura objavljeni u Politici, obuhvatajući tri tematske celine – Da Vam se predstavim, Jugoslovenski paradoksi i Protiv fašizma. U okviru postavke biće prikazan i dokumentarni film „Između dva kralja” iz 1959. godine, režisera Zdravka Velimirovića, koji na originalan način prikazuje karikature Križanića, zatim Vuškovića, Hodžića i Lučeva, a u čijoj je realizaciji učestvovao i Predrag Koraksić Koraks.

Petar Pjer Križanić (1890–1962), zauzima istaknuto mesto u okviru naše umetničke i društvene istoriografije. Karikaturom počinje da se bavi po završetku studija na Privremenoj školi za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu. Nakon prelaska u Beograd postaje redovni karikaturista lista Politika i Večernjih novosti, povremeno objavljuje samostalno i sarađuje s časopisima kao što su Koprive, Novi list, Sedma sila, Jež i drugi, a do 1941. godine bavi se likovnom kritikom. Jedan je od osnivača humorističkog lista Ošišani jež.

Izložba Pjer Križanić: hroničar jednog vremena omogućava sagledavanje stvaralaštva ovog umetnika ali i jugoslovenskih političkih prilika, ličnosti iz sveta politike i umetnosti, istaknute pojedince iz društvenog života u periodu između dva svetska rata, kao i neposredno posle Drugog svetskog rata. Kustosi izložbe su Marija Radisavčević, iz Umetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku i Jasmina Jakšić Subić iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Novi Sad.

Posebno nam je zadovoljstvo da istaknemo saradnju naše tri institucije koje su samoinicijativno ostvarile saradnju kako bi ova vredna izložba bila dostupna što većem broju ljudi.

 

Pridružite se Facebook događaju za izložbu: https://www.facebook.com/events/437279669721088/

Komentari