Izložba “[NE]OGRANIČENO” Ivane Milev

Na izložbi [NE]OGRANIČENO autorke Ivane Milev biće predstavljena serija skulptura i kolaža nastala tokom 2014. i 2015. godine. Radovi govore o potrebi umetnice da prikaže sistem beskonačnosti postojanja u ograničenom vremenu i prostoru i u ograničenoj materiji. Kompozicije koje su sastavljene od složenog nagomilavanja likovno srodnih elemenata stvaraju utisak kretanja tih elemenata u prostoru.

 

 

[NE]OGRANIČENO 

“Velike stvari se urade pomoću brojnih manjih stvari povezanih zajedno“  Van Gog

Potreba da prikažem sistem beskonačnosti postojanja u ograničenom vremenu i prostoru i u ograničenoj materiji je inicirala stvaranje ovih artefakata. Kompozicije koje su sastavljene od kompleksnog nagomilavanja likovno srodnih elemenata stvaraju utisak kretanja istih u prostoru.

U trenucima stvaranja, dešava se da ne mogu da sagledam kraj tog procesa. Mogla bih stalno kretati iznova. Izazovnih početaka ima svuda, a mesto  gde ću odlučiti da se zaustavim zavisi od trenutka u kome se nalazim i stvaram. Kada se desi da donesem odluku o završetku rada, to nije njegova  konačnost u pravom smislu, nego trenutni presek situacije, isečak datog vremena, uslovljen spoljnim fizičkim i vremenskim faktorima. I tako svaki rad postaje konačan na neki način, ali ne i ograničen.

Pomoću likovnog obrazovanja, iskustva, a i prirodnog osećaja, pronalazim estetsku meru u svemu. Sa svakom skulpturom i svakim kolažom predstavljam odvojenu vizuelnu  priču, ali očigledna likovna srodnost ih povezuje i zajedno dobijaju dublji smisao.

Likovni  problemi koje rešavam, ostavljaju mi prostor i otvaraju beskraj mogućnosti  za dalje građenje i stvaranje novih vizuelnih umetničkih rešenja. Ideja rađa novu ideju.

 

Ivana Milev

 

Ivana Milev

Rođena 1987. godine u Beogradu.
Obrazovanje: 2011. Završila diplomske (master) studije na Fakultetu Likovnih Umetnosti Beograd, smer vajarstvo, klasa Mrđana Bajića. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu. U toku studija dva puta je bila stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije.

Članica ULUS-a i ULUPUDS-a.

Dobitnica je deset nagrada:
Glavna nagrada u kategoriji “Umetnost”, Klub SUPERSTE (2013.); Nagrada za instalaciju, “ŠUND” (2012.); Nagrada za skulpturu, izložba “Creative or cloned”, O3on (2011.); Velika nagrada “RISTA I BETA VUKANOVIĆ”, FLU (2011.); Specijalna nagrada Knjižare-komision “TALENT” (2011.); Prva nagrada FLU za mozaik (2011.); “Nove Alternative”, nagrada galerije ALT “ (2010.); . Nagrada SO “Savski venac” za skulpturu u materijalu, FLU (2009.); Nagrada “Beogradski anđeli” (2004.); Srebrna medalja Shankar’s International Children’s Competition, New Delhi (2004.)

Samostalno izlagala osam puta:
“Ritam elemenata”, Moderna galerija Lazarevac (2013.); Crteži, Studijska izložba, Dizeldorf, Nemačka (2013.); “Unutrašnji slojevi”, Galerija FLU, Beograd (2012.); Izložba crteža i skulptura, Galerija Beogradske tvrđave, Beograd (2011.); “N°2” Galerija FLU, Beograd (2011.); “BESKRAJ” Magacin u Kraljevića Marka, Beograd (2011.); Izložba crteža i skulptura, Galerija ALT, Beograd (2010.); “Complex” skulptura u javnom prostoru, Grac, Austrija (2009.) Skulptura pod nazivom “2km” nalazi se u kolekciji Muzeja Zepter, Beograd (2011.) Skulptura“2523” nalazi se u javnom prostoru Europaplatz Študgart, Nemačka (2010.)

Učestvovala je na 13 međunarodnih i domaćih umetničkih radionica, među kojima je prošlogodišnji studijski boravak u Dizeldorfu.

Do sada je izlagala na oko 60 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Komentari