Izložba “MOJA MAŠTA BAŠTA” Marka Vučkovića

Izložba „Moja mašta bašta“ vajara Marka Vučkovića predstavlja ciklus radova koji su nastali na tragu njegovog dosadašnjeg stvaralaštva. Autor nastavlja ličnu potragu i teži izgradnji vrednosnog sistema koji se zasniva na negovanju mašte i kreativnosti. Glavnu inspiraciju pronalazi u prirodi i svim njenim manifestacijama, kao i događajima i predmetima iz svakodnevice.

 

Istražujući i poigravajući se sa formama, i koristeći najrazličlitije materijale autor stvara naizgled poznata rešenja koja nas bogatstvom svojih asocijativnih vrednosti uvode u njegov svet mašte, takođe podstičući i kognitivne sposobnosti samog posmatrača.

Moja mašta bašta

Današnji svet predstvlja stalnu potragu za oblikovanim savršenstvom i lepotom.

Možemo postaviti pitanje – kako ga napraviti i koliko se dajemo za to traženo savršenstvo?
Koliko negujemo bašte naših umova i sami stvaramo plodove?

Moja mašta bašta je imaginarni prostor u kojem negujem i održavam svoju kreativnost, ideje i stvaralačke misli. Ta bašta je puna skulptura, boja, oblika i tekstura i stalno rađa nešto novo.

Stara narodna poslovica nas opominje „Kako seješ, tako ćeš da žanješ“ i negde se u svom radu, a i u životu vodim ovom mišlju. Trudim se da umetnički neprestano sadim, negujem, zalivam i pazim svoju stvaralačku nit, kako bi moja imaginarna bašta bila što plodnija.

Marko Vučković

 

Marko Vučković rođen je u Kruševcu 1992. godine. Diplomirao je na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2019., na modulu Primenjeno vajarstvo. Na istom fakultetu i modulu završio je i master akademske studije. Član je ULUS-a od 2020. Realizovao je dve mermerne skulpture velikog formata u Srpskom poslovnom klubu “Privrednik” u Beogradu, 2022. Radi kao saradnik na Fakultetu primenjenih umetnost u Beogradu, na odseku primenjeno vajarstvo.

 

Izlagao je na više grupnih i samostalnih izložbi.

Samostalne izložbe:

,,Marko Vučković skulpture“, Likovni salon, Novi Sad, 2023.

,,Oblik, misao, smisao”, Galerija Štab, Beograd, 2023.

„Impuls Sekvence“, Galerija 73, Beograd, 2022.

„Marko Vučković skulpture“, Salon 77, Niš, 2022.

„Organizmi i sklopovi“, Galerija SKC, Beograd, 2020.

Dobitnik je sledećih nagrada: Nagrada za idejno rešenje za umetničke i zanatske teksture „Art&craft tekstura”, Tarkett, 2019.; Prva nagrada za skulpturu, Preduzetnikus, 2019.; Nagrada za idejno rešenje za umetničke i zanatske teksture „Art&craft tekstura”, Tarkett, 2018.

 

 

***************************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Komentari