Izložba Marije Grahovac “SILVER FORCE”

Sila – sveprisutna srebna sila koja pokreće kosmos, svet ali i nas same. Naš intimni doživljaj energije koja pokreće emocije i život. Sila kao izazivač promena i interakcija, kao naš unutrašnji potencijal da delujemo na svet oko sebe, kao način delovanja spoljašnjeg sveta na nas same. Energija koja pokreće sve čestice i prožima čitav kosmos. Ti višestruki i fascinantni odnosi mikro i makro sveta. Imaginarni točak titanskih srazmera koji se okreće vođen nezadrživom, snažnom silom – Silver Force.

Ovo su bili pokretači koji su inspirisali umenticu prilikom kreiranja svog najnovijeg projekta Silver Force, koji je ovom prilikom predstavljen u galeriji Doma Omladine. Projekat Silver Force je  nastavak projekta Colour Force koji je bio predstavljen u galeriji „Grafički kolektiv“ u februaru 2011. godine.

Postavku čine dve serije grafika kružnog oblika i one formiraju put koji vodi ka centralnoj rotirajućoj instalaciji – „imaginaranom točku titanskih razmera – univerzalom pokretaču“.    

Na grafikama iz prve serije, slike se otvaraju poput magičnih odraza u kaleidoskopu. Apstraktni motivi eksplozija energije se udvajaju kao odrazi u ogledalu, kreirajući fantastične pejsaže.

Na drugom nizu grafika apstrakcija je podignuta na sledeći nivo, a beskonačno umnoženi cik – cak motivi formiraju treperava enegretska polja i upečatljive monohromne slike.
   
Kolorit je sveden na crnu, belu, sivu i magenta ružičastu boju čiji snažni kontrasti odražavaju delovanje univerzalnih sila, pokretača čitavog pojmljivog i nepojmljivog sveta.
 
Grafike otvaraju put ka centralnoj instalaciji koja se okreće oko svoje ose i na taj način predstavlja otelotvorenje svih sila, dok vrtlog ustreptalih boja stvara neuhvatljivu sliku u kojoj kao da su sjedinjeni motivi sa svih prikazanih grafika.
   
Umetnica ostaje dosledna sebi izborom kompjuterske grafike i digitalne štampe, istražujući mogućnosti novih medija za štampu, što je u ovom slučaju aluminijumski materijal debljine 3 mm, alubond. Ovaj materijal metalno srebrne boje posebno odgovara temi Silver Force zbog svoje sjajne srebrne nijanse i to je još jedan od razloga zašto se umetnica opredelila upravo za alubond. Ovako štampane grafike su dodatno odvojene od zida, približavajući se posmatraču sa tendencijom izlaska u slobodan galerijski prostor. Energija srebrne sile tako ispunjava čitav prostor dok njene treperave vibracije pozitivno deluju na svakog posmatrača.  (Melisa Niketić)

MARIJA GRAHOVAC
Rođena 1978. godine u Beogradu. Magistrirala 2006. godine na odseku za grafiku Fakulteta Primenjenih Umetnosti u Beogradu. Diplomirala 2002. na istom fakultetu, smer grafika i knjiga. Izlagala na 11 samostalnih izložbi i na preko 70 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Predaje grafiku na Visokoj Školi Likovnih i Primenjenih Umetnosti Strukovnih Studija u Beogradu.

Nagrade:
2011. Nagrada “46. Zlatnog pera” Ex Libris društvo, galerija Cvijeta Zuzorić, Beograd
2010. Pohvala žirija “10 Međunarodnog bijenala umetnosti minijature” Gornji Milanovac
2009. Plaketa ULUPUDS-a “41. Majske izložbe – Svetlost” Muzej istorije Jugoslavije
2008. Specijalna nagrada “III Internacionalnog CGD Ex-libris konkursa” Gent, Belgija
2007. Pohvala žirija “Prolećne izložbe 2007.” galerija “Stara kapetanija” Beograd
2005. Nagrada “43. Zlatnog pera” Ex Libris društvo, galerija Progres, Beograd
2002. Nagrada “Mihailo S. Petrov” za najbolji grafički list, FPU, Beograd

Radno vreme Galerije: utorak – subota od 12:00 do 21:00;  
nedeljom od 12:00 do 18:00; Ponedeljkom Galerija ne radi!

 

PRIDRUŽITE NAM SE I NA FEJSBUKU!

 

 

Komentari