Izložba “KAD SAM TI UKRALA KOMAD DISANJA” Dunje Ćorlomanović

Naziv izložbe potiče od razmišljanja da roditelj ideje koja je seme za nastanak dela nije isključivo umetnik, već i umetnikov sagovornik ili aktivni objekat posmatranja. Umetnik je aktivno oko, a sagovornik aktivne usne, i njih dvoje u interakciji začinju misao koja je ključala pobuda za nastanak dela. Trenutak ideje predstavlja najradosniji trenutak stvaralačkog začeća. Ideja je sirova i vrela, ona obuzima um i telo i svojom pojavom uspostavlja prioritet nad svakodnevnicom.

 

Lična unutrašnja potreba za vizuelnim i verbalnim izrazom smestila se u specifičnom crtačko-jezičkom prostoru, koji ne pravi razdor između reči i vizuelne predstave, već ih sažima i objedinjuje. Reč se osamostaljuje od isključivo narativne funkcije i oživljava crtačkom logikom.

U likovnom radu Dunje Ćorlomanović začeće je uvek misao. Misao poseduje pokretačku snagu rođenja, udisanja, igre, oživljavanja. Prijatelji i duhovni sagovornici u velikoj meri utiču na autorkino stvaralaštvo.  Umetnik je poput sunđera, upijač, onaj koji povišenom osetljivošću odabira karakterističnu misao. U nazivu izložbe ’’Kad sam ti ukrala komad disanja’’ sažeta je suština nedoumice koliko je ono što umetnica stvara zaista njeno, a koliko pripada plemenitom, surovom i čulno bogatom svetu i drugima. Postoji li uopšte i gde se uspostavlja granica između drugog, sopstvenog i sveta? Jesmo li jednostavno učesnici u formiranju vibrantnog, nepremostivog i bezgraničnog energetskog talasa tvoritelja? Ima li potrebe za određivanjem razgraničenja među nama?

Dunja Ćorlomanović nastoji da stvara pošteno. Slika o onome čemu svedoči i doživljava. Iako su misli začetnice izvučene iz subjektivnih, intimnih svetova nekolicine i sopstva, one otvaraju polje saosećanja i poseduju karakter univerzalnih čovekovih senzacija.

 

Dunja Ćorlomanović rođena je 1995. u Beogradu. Završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2019., gde trenutno pohađa doktorsko-umetnički studijski program. Dobitnica je Druge nagrade ’’Prolećne izložbe ULUS-a’’ 2022., Nagrade ’’Borislav Boro Nježić’’ za studenski mozaik u oviru izložbe Mozaik malog formata 2018., i Treće nagrade Fakulteta likovnih umetnosti za mozaik 2017. Učestvovala je na trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i realizovala dve samostalne izložbe. Član je ULUS-a od 2020. Autorka je nekoliko murala izvedenih u javnim prostorima.

 

***************************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Komentari