Izložba G12HUB: BEOGRADSKA PERFORMANS ART SCENA – JEDAN UVID Изложба G12HUB: БЕОГРАДСКА ПЕРФОРМАНС АРТ СЦЕНА – ЈЕДАН УВИД

BEOGRADSKA PERFORMANS ART SCENA – JEDAN UVID je izložba čiji su kustosi Milica Pekić i Marta Jovanović. Osmišljena je i prezentovana na Međunarodnoj venecijanskoj nedelji performans umetnosti 2016. godine, sa live performansima studenata PerformanceHUB-a, inicijalno podržana od strane Italijanskog kulturnog centra u Beogradu.

Otvaranje izložbe će biti upotpunjeno performansom Ivane Ranisavljević (Armour of Proof) nakon pozdravnog govora, a tom prilikom će biti predstavljena i publikacija PerformanceHUB 2015-2018, jer se navršava tri godine postojanja ove jedinstvene i inovativne edukativne platforme.

 

Prvi deoizložbe predstavljaju Video razgovori o novim umetničkim praksama 70tih u Srbiji kao serija video intervjua sa Rašom Todosijevićem, Erom Milivojevićem, Dunjom Blažević, Ješom Denegrijem i Jasnom Tijardović, koji se osvrću na period 70tih u Beogradu. Kroz razgovore sa umetnicima i kustosima koji su aktivno doprineli razvoju nove umetničke klime, ovi intervjui imaju za cilj da omoguće nove uvide u umetničke događaje iz tog perioda. Intervjue su sproveli Stevan Vuković i Milica Pekić, a u produkciji KIOSK platforme za savremenu umetnost.

Drugi deo izložbe se sastoji od video pregleda rada srpskih savremenih performans umetnika, Marina Marković sa radom Pressure Me, Branko Milisković sa WW3 Lili Marlene i Sanja Ćopić sa radom Self Portrait.

Tredi deo je video dokumentacija performansa studenata PerformanceHUB-a, Sare Kostić i Ivane Ranisavljević, izvedeni uživo za vreme Međunarodne venecijanske nedelje performans umetnosti 2016. Sara Kostić, predstavila je komad izdržljivosti Glas koji se bavi anksioznošću “naučenog”. Ivana Ranisavljević je izvela dva rada: Volim te. Žao mi je. Molim te oprosti mi. Hvala ti. koji se bavi pitanjima ljubavi, preuzimanja odgovornosti, praštanja i pomirenja; Am I koji se bavi pitanjem slobode i osnovnih ljudskih prava.

Izložbu čine radovi:

Kolaž – Performansi studenata PerformanceHUB-a, Ivane Ranisavljević i Sare Kostić, sa Međunarodne venecijanske nedelje performans umetnosti 2016
Dizajn – Sara Kostić, fotografije – Miao Jiaxin
Stilovi iz Video razgovora o novim umetničkim praksama 70tih u Srbiji – serija video intervjua sa Rašom Todosijevićem, Erom Milivojevićem, Dunjom Blažević, Ješom Denegrijem i Jasnom Tijardović
Performans umetnika Branka Miliskovića, WW3 Lili Marlene
Performans umetnice Marine Marković, Pressure me
Performans umetnice Sanje Ćopić, Self Portrait
Performans studentkinje Performance HUB-a umetnice Ivane Ranisavljević, Volim te. Žao mi je. Molim te oprosti mi. Hvala ti.
Performans studentkinje PerformanceHUB-a umetnice Ivane Ranisavljević, Am I
Performans studentkinje PerformanceHUB-a umetnice Sare Kostić, Glas

G12 HUB

Galerija 12 HUB (G12 HUB) je centar za obrazovanje, savremenu umetnost i tehnologiju posvećen razvoju intermedijske umetnosti i performansa, međunarodnom umrežavanju i promociji mladih srpskih umetnika u zemlji i inostranstvu.

Program G12 HUB kombinuje izložbe, performanse, live stream događaje, digitalne sustrete, edukativne programe i radionice sa ciljem da promoviše međusektorski i interdisciplinarni pristup umetničkoj produkciji. G12 HUB teži da razvije saradnju sa širokim krugom relevantnih međunarodnih institucija i pojedinaca kako bi otvorio prostor za razmenu i saradnju sa lokalnim inicijativama.

Kako Galerija 12 HUB više nema fizički prostor u kome bi mogla da održava izložbe i ostale sadržaje, većina delovanja je usmerena na online prisustvo.

 

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Komentari