Izložba fotografija “Američki grafiti” Lasla Blaškovića

U okviru  Beogradskog festivala evropske književnosti

Fotografije Lasla Blaškovića iz ciklusa Američki grafiti nastale su tokom piščevog studijskog putovanja u Sjedinjene američke države (Njujork, Vašington, Mineapolis, Honolulu) u avgustu i septembru 2011. godine.

Nastale u različitim gradovima, ove fotografije Lasla Blaškovića uobličavaju jednu autentičnu ličnu priču o prizorima, detaljima, scenama i oblacima otkrivene Amerike.

Književnost Lasla Blaškovića već dugo vremena daje neke od najuzbudljivih slika savremene srpske književnosti. U izložbi fotografija Američki grafiti te slike su se pretočile u zaustavljene i vidljive trenutke u konkretnom vremenu i prostoru.

U Ameriku sam krenuo sa dva vodiča – Antologijom moderne američke poezije (od Vitmena do naših dana) i Njujorškom trilogijom Pola Ostera. I nisam se izgubio.
Uglavnom, fotografisao sam zgrade optočene ogledalima.
Poslednje slike načinio sam na Havajima.
Razmišljam o tome otkako sam se vratio, na dno Panonskog okeana, i gledam jedan svoj odraz, jedno moje moguće, na sjajnom sečivu noža, kojim otvaram ovo pismo puno iscepanih fotografija.
(Laslo Blašković)

Laslo Blašković
(Novi Sad, 1966), pesnik, romansijer, pripovedač, esejista.
Romani: Svadbeni marš (1997), Mrtva priroda sa satom (2000), Madonin nakit (2003), Adamova jabučica (2005), Turnir grbavaca (2007).
Za roman Svadbeni marš Blašković je dobio Nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, za roman Madonin nakit dobio je Nagradu Fonda „Borislav Pekić“, za roman Adamova jabučica dobio je Nagradu SANU iz Fonda „Branko Ćopić“ za najbolju knjigu godine, a za roman Turnir grbavaca dobio je Nagradu „Stevan Sremac“ za proznu knjigu godine.
Blaškovićev roman Madonin nakit izabran je među deset najboljih srpskih romana napisanih posle pada Berlinskog zida koji su sastavni deo antologijske edicije „Sto slovenskih romana“.
Knjiga priča: Priča o malaksalosti (2010).
Knjiga poetske proze: Imenjak (1994).
Knjige pesama: Gledaš (1986), Zlatno doba (1987), Crvene brigade (1989), Ritam-mašina (1991), Životi bacača kocke (1997), Jutarnja daljina (2002), Žene pisaca (2006).
Knjiga eseja: Kraj citata (2007).
Proza i poezija Lasla Blaškovića prevedeni su na engleski, francuski, nemački, mađarski, poljski, rumunski, slovački, ukrajinski, makedonski, bugarski i slovenački jezik. Živi u Novom Sadu.

Komentari