Izložba: DRUGA GRČKO SRPSKA UMETNIČKA KOLONIJA “BEOGRAD 2021”

Završna izložba Druge grčko-srpske umetničke kolonije “Beograd 2021” biće održana u petak, 8. oktobra u 19 časova u foajeu Velike dvorane Doma omladine Beograda.

Druga grčko-srpska umetnička kolonija “Beograd 2021” održava se od 3. do 9.10.2021. u Beogradu, u organizaciji Udruženja “Riznica srpske duhovnosti” i uz podršku počasnog konzula Republike Srbije na Kefaloniji dr Viktora Ruhotasa i gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića. Cilj kolonije je učvršćivanje bratskih grčko-srpskih odnosa kroz izražajne likovne forme grčkih i srpskih umetnika, a tema radova učesnika kolonije biće istorijske znamenitosti Beograda. Na koloniji će učestvovati 12 likovnih umetnika iz Beograda i 6 umetnika sa Kefalonije.

Beogradska kolonija je nastavak saradnje grčkih i srpskih umetnika, započete veoma uspešnom Prvom grčko-srpskom umetničkom kolonijom “Argostoli 2021”, održanom od 22-29.6.2021. u glavnom gradu Kefalonije, uz podršku Grada Argostolija i guvernera Jonskih ostrva. Umetnici iz Srbije su, kao trajni trag svog učešća na toj koloniji, ostavili gradu Argostoliju mural dimenzija 4 x 9 metara, delo profesora Miroslava Lazovića. Na muralu su predstavljeni likovi poslednjeg latinskog vladara Kefalonije grofa Leonarda di Toka i njegove supruge Milice Branković. Oni su živeli u 15. veku i to je prva istorijska veza Kefalonije i Srbije.

Ciklus grčko-srpskih umetničkih kolonija nastao je na inicijativu akademske slikarke iz Beograda Bojane Dimitrijević i počasnog konzula Republike Srbije na Kefaloniji dr Viktora Ruhotasa. Prva kolonija bila je posvećena srpskom umetniku Milošu Šobajiću, koji je početkom 2021. godine umro od posledica zaraze koronavirusom.

Komentari