Izložba „APIS ART“ – Pčelinja umetnost

Priroda i umetnost su dve neodvojive celine, obe celine imaju momente koje ih čine da budu u bliskoj vezi sa rađanjem i smrću.

Umetnost kao takva ima slobodu i kroz tu blagodat opisuje prirodu iz mnogo uglova. Veza između prirode i umetnosti uspostavljena je na antimimetički način, uzimati motive iz prirode ne znači preneti u potpunosti njen oblik, već detalj kao inspiraciju za nastanak zamišljene umetničke celine.

U trenucima tog spajanja sve se menja i nastaje potpuno novi vizuelno umetnički momenat, koji je plod nesebičnosti prirode i čoveka koji je jedno sa univerzumom.

Na koži lica sa prevojima, porama, borama, maljama nastaje materija otvorene strukture, natopljena čulima, besom, impulsima, ćutnjom i tugom.

Gradacijom motiva i organizacijom horizontalnih motiva njena površina se spontano, progresivno i iznenađujuće menja. Postaje stvarnost za sebe, nastala jednako onako kako nastaje sve u prirodi.

Crno-žuti motiv za prirodu znači opstanak, procesom oprašivanja nastaje život, nastaje sve što nas okružuje, nastajemo mi.

Priroda je umetnost, da ne postoji ne bi je ni bilo.

Cilj oslikavanja motiva pčele jeste osvrt i prikaz kroz prizmu kulture i umetnosti na značaj prirode i opstanak pčela u njoj. O ekologiji i o prirodi ne treba ćutati, to je deo nas i mi smo deo tog sistema i lanca. Čuvajmo je, to je jedini način da i ona nas čuva.

Autor izložbe: Filip Cvetković
Organizuje: Institut za kulturno istraživanje

Fotografije: Lazar Zagorac

Komentari