Izložba “…ako utopija uspe…”

Autori: Sana Garić / Uroš Đurić / Daniel Kovač / Zoran Marinković  / Aleksandar Obućina / Bojan Slačala

Izložba “…ako utopija uspe…” predstavlja zbir manifesta afirmisanih interdisciplinarnih umetnika, koji u različitim vremenskim periodima predstavljaju referentni sistem izgrađen na politici kontrakulture.

 

Prikazom njihovog delovanja na likovnoj sceni, dolazi do opšteg sagledavanja pojedinačnih estetika i intelektualnog promišljanja o važnosti prespajanja visoke umetnosti i mejnstrima. Progresivnom izgradnjom novih vrednosti, od osamdesetih godina do danas, autori se kroz vizuelnu umetnost nadovezuju na ideologiju rokenrol muzike – ističu važnost kritičkog stava i podsećaju na značaj individualnosti i emancipacije pojedinca.

 

Jelena Pavićević

 

Sana Garić (Beograd, 1983), muzičarka i multimedijalna umetnica.
Predano se bavi koncertnom aktivnošću kroz saradnju sa mnogim bendovima i kao solo izvođač (autorskom muzikom za performanse i ambijentalnom elektronskom muzikom). Godine 2016. izdaje album „Svet za nas“.
Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2009. Godine. Članica ULUS-a (smer proširenih medija) od 2012. godine i ULUPUDS-a od 2010. godine.
Redovno izlaže od 2005. godine.
Ostvarila je zapažene nastupe na festivalima:
EXIT (Novi Sad), INMUSIC (Zagreb), Drimon (Makedonija), Avant Music Festival (Moskva), Kvir_feminist_actziya (Beč).

 

Sana Garić, Svet za nas

 

Uroš Đurić (1964) Živi i radi u Beogradu.
www.urosdjuric.net, @urosdjuricart

Uroš Đurić, Političko slikarstvo; Upotrebljiva heroina Riot Grrrl pokreta

 

Daniel Kovač (Pančevo, 1974) član rok grupe Jarboli i eksperimentalnog Jesenjeg Orkestra. Autor i koautor blizu sto pesama koje su snimili ovi sastavi. Objavio je dva solo albuma: instrumentalni „Psiha i Pan“ (2018) i lo-fi album snimljen za vreme izolacije zbog koronavirusa „Karantin“ (2020). Napisao četiri knjige („Logika reke pruga i otpada“, „Carstvo“, „Uzvodni bluz i Klara“ i „Leksikon minimalnog života“). Snimio nekoliko kratkih filmova („Vikend na Moravi“, „Sama sebi branim da te pogledam“, „Sto skokova“…). Crta u kompjuterskom programu Paint i bavi se grafikom.

Daniel Kovač, Zamisli šta bi uradio da je sve u redu (i uradi to)

 

Zoran Marinković (1966, Gornji Milanovac), osnivač, glavni autor i vođa srpske rok grupe Bjesovi.
Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1992. godine, odsek slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića. Dobitnik Nagrade Fonda Miloša Bajića.
Na XVIII „Memorijalu Nadežde Petrović“ (1994) u Čačku, prvu nagradu deli sa Urošem Đurićem. Muzej savremene umetnosti u Beogradu je 2005. godine Marinkovića uvrstio u 50 najbitnijih srpskih slikara 90-ih. Radovi mu se nalaze u njihovoj kolekciji.
Od januara do maja 2007. bio je direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac.
Upisuje doktorske studije slikarstva na FLU u Beogradu 2014. godine.
Knjigu “Seti se subote i Botičelija” izdaje za SKC Novi Sad.
Poslednjih petnaest godina se bavi filmom i samostalnim muzičkim projektima pod pseudonimom Bjesomar.

Zoran Marinković, Ja…i…

 

Aleksandar Obućina (Beograd, 1996) likovni umetnik i član rok grupe Sveta pseta. Završio srednju umetničku Školu za dizajn, smer dizajn ambalaže u Beogradu 2015. godine. Iste godine upisuje Fakultet likovnih umetnosti, odsek grafika. Završio osnovne akademske studije 2019. godine, u klasi profesora Vladimira Milanovića. Ostvario tri samostalne i više grupnih izložbi.

 

Aleksandar Obućina, Trenutno bez naziva

 

Bojan Slačala (1977) diplomirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti 2003. godine u klasi profesora Mileta Grozdanića. Član ULUS-a, sekcije proširenih medija, u statusu samostalnog umetnika od 2014. godine.
Bavi se muzičkom i likovnom umetnošću.
Osnivač i frontmen grupa Stuttgart Online i Artan Lili.
Živi i radi u Beogradu.

 

Bojan Slačala, Kompozicija za direktorsku kancelariju PGP-a

 

*****************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

*****************

⚠️ U skladu sa novim merama donetim od strane nadležnih organa sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, Dom omladine Beograda privremeno je odložio održavanje svih programa. Galerija DOB ostaje otvorena za publiku, ali isključivo za pojedinačne posete. Otvaranja izložbi neće biti organizovana u narednom periodu.

Komentari