Godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije

Druga godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS), najznačajniji godišnji događaj za profesionalni strip u Srbiji, održaće se od 17. do 31. decembra u Galeriji Doma omladine Beograda. Prikazaće radove oko 200 profesionalnih umetnika od kojih mnogi rade za najveće svetske izdavačke kuće. 

Manifestaciju će otvoriti predsednik Udruženja Zoran Tucić, a na otvaranju će govoriti i ugledni umetnici mlađe generacije Aleksa Gajić i Dragana Kuprešanin.

Redovna godišnja izložba Udruženja je glavni nacionalni događaj u srpskom stripu. Izložba prikazuje pun raspon tekuće umetničke produkcije, od stripa glavnog toka do avangardnog. Izlažu se radovi oko 200 crtača, scenarista, ilustratora, kolorista i dizajnera koji su članovi USUS-a, kako iz Srbije, tako i iz drugih zemalja regiona i sveta.


Bogat i ekskluzivan izbor

Izložba daje priliku beogradskoj publici da vidi najnovije i ekskluzivne radove umetnika koji su saradnici najvećih svetskih izdavačkih kuća u Evropi i Americi („Boneli“, „Lombar“, „Glena“, „Delkur“, „DC“, „Marvel“, „Dizni“ itd), ali i ostvarenja lokalnih scena iz Leskovca, Niša, Kragujevca, Prijepolja, Valjeva, Pančeva, Novog Sada, Zrenjanina, Vršca, Subotice i desetak drugih mesta. Zastupljena je i obimna selekcija radova autora iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji su članovi USUS i objavljuju u Srbiji.

Radove izlažu autori svih generacija, između ostalih i: Lazo Sredanović, Radivoje Bogičević, Zdravko Zupan, Branislav Kerac, Rajko Milošević Gera, Džimi Stepanov, Vladimir Krstić – Laci, Goran Đukić – Gorski, Zoran Janjetov, Šandor Gogoljak, Rade Tovladijac, Vujadin Radovanović, Aleksandar Zograf, Siniša Radović, Srđan Nikolić Peka, Branko Đukić, Aleksa Gajić, Leonid Pilipović, Dražen Kovačević, Marko Somborac, Tihomir Čelanović, Jovan Ukropina, Dragan Paunović, Sabahudin Muranović – Muran, Bojan Milojević Asterijan i mnogi drugi.

Posebna pažnja na izložbi je posvećena stripovima veterana, kao i podmlatka udruženja, naročito onog  koji se odgaja na umetničkim akademijama i na kursevima beogradske Škole stripa  i ilustracije „Đorđe Lobačeva“ i školama stripa u drugim gradovima.

Godišnju manifestaciju ostvaruju sve tri sekcije udruženja — likovna, scenaristička i istraživačko–publicistička — a praćena je katalogom–knjigom, koji, osim izloženih likovnih radova, donosi i stručne tekstove, bibliografije i drugu građu. Likovno oblikovanje pratećih materijala delo je Borivoja Grbića i Predraga Ivanovića, a koncept kataloga i izbor tekstova napravio je Zoran Stefanović.

 

USUS u 2013. godini

Udruženje stripskih umetnika Srbije postoji već pet godina, a svoje projekte radi u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije i drugim važnim ustanovama u zemlji i svetu. I tokom 2013. godine udruženje je imalo brojne aktivnosti  širom Srbije.

Posebno su se istakle istorijski značajna izložba „Nastavlja se…: Tri generacije savremenog srpskog stripa“, na kojoj predstavljeno stotinak autora u Galeriji Francuskog instituta u Beogradu, kao i izložbe „Zdravko Zupan: Zuzuko i Munja“ i „Lazo Sredanović i drugi: Dikan“ u okviru festivala „Kragujevac, godine treće“.

Takođe je potrebno istaći podršku USUS-a kapitalnim i drugim važnim izdanjima kao što su knjiga Dikan, 1969-1971. Laze Sredanovića i saradnika, knjiga Kobra Branislava Kerca i Svetozara Obradovića, grafički roman Žig petokrake Srboljuba Nikića i katalog izložbe „Nastavlja se…“ na srpskom i francuskom jeziku.

 

Zvanični sajtovi
Udruženje stripskih umetnika Srbije http://www.usus.org.rs
Dom omladine Beograda https://www.domomladine.org

Komentari