David Vartabedijan: “Astonishing//Začuđujuće”

Povodom nastupa Merilin Mensona na IQ MUSIC festivalu, koji pokreću Arena Beograd i Beogradska Kulturna Mreža, uz podršku Jelen Live-a, likovni umetnik David Vartabedijan, otvoriće izložbu koja obuvata preko 20 grafika, crteža i skica posvećenih Marilyn Mansonu, koje su nastajale od 1996. godine do danas.

O umetniku koji ga tokom dugog niza godina neprestano inspiriše, Vartabedijan kaže: “Marilyn Manson je sasvim sigurno poslednja pojava u svetu muzike koja je atraktivno, pametno i provokativno spojila vizuelni identitet sa muzikom. S obzirom da je likovna umetnost vizuelna stvar, a da se sam Menson konstantno transformiše, mislim da je on idealan subjekat za praćenje. Inspiracije u njegovim tekstovima ima napretek, pod uslovom da pravilno mislite svojom glavom.”

IQ MUSIC je nov muzički festival, koji pokreću Arena Beograd i Beogradska Kulturna Mreža, uz podršku Jelen Live-a, na kome će se predstaviti više različitih izvođača, kako iz regiona, tako i sa internacionalne muzičke scene. Svim ovim umetnicima je zajedničko to što su svojim dosadašnjim radom uspeli da ostvare veoma specifične umetničke izraze, kao i da tokom dužeg vremenskog perioda, privlače pažnju publike i medija kvalitetom i autentičnošću svoje muzike. Pored jedinstveno-ekscentričnog Merilin Mensona koji će po prvi put nastupiti u Beogradu, na sceni Beogradske arene, 9. juna pojaviće se po prvi put i kultni bend LAIBACH, britanski haus trio DIRTY VEGAS, pioniri darkvejva u regionu, makedonski Mizar kao i srpski bend upečatljivog stila BLOCK OUT.

Iz pera kritičara:
BOJAN M. ĐUKIĆ, narativni grafičar i basista

REČ “ZAPANJUJUĆE” PRVA mi pada na pamet kada vidim radove Davida Vartabedijana – kako stare tako i nove.

Poslednji nabujali ispad posvećen je utisku preteranosti što ga ostavlja jedan jedini Merilin Menson koji opseda svežanj Davidovih glasnih, vrištećih grafičkih listova iz kojih curi najčistija rokenrol energija i eksces. On ne postavlja pitanja puštajući gledaoce njegovih izuzetnih vizuelnih rifovanja da traže odgovore – niti stoji ,,kao neutralni posmatrač” puštajući svoj subjekt da postane Značenje.
Ne. David NE pušta ni svoje posmatrače niti svog subjekta. Muzika postaje grafička – grafika postaje muzička u njegovom dnevniku razumevanja i svarivanja prožderane strasti koja glasno urliče samo na način interpretacije iskrenog rokera čija umetnost postaje baš to značenje kroz strastveno požudno ,,džemovanje” sa svime što Menson jeste. Vartabedijan je sve sem ,,umetnički nastrojenog posmatrača” prosto zato jer on JESTE deo sveta prikazanog u njegovoj izazivačkoj, neurotičnoj i beskompromisnoj umetnosti kojoj uglađenost treba kao nežnost tretmanu drveta motornom testerom. Njegove slike pripovedaju ali za razliku od sekvencijalne umetnosti – takođe poznate po definiciji ,,strip” – slike i reči su ,,zamrznute” u beskrajno trajućim isečcima koji pripovedaju priče što se formiraju u zapanjenim umovima gledalaca, bez obzira jesu li oni Mensonovi obožavaoci, posvećenici, indiferentni, ignorantni ili beskompromisni protivnici. Umetnik ne želi da podmiti posmatrače, učtivo sugerišući ili grubijanski zahtevajući njihovo prihvatanje, bilo njegovih dostignuća, bilo Mensonovih spektakularnih scenskih nastupa, stalno promenljivog imidža, pojavnosti ili iznenađujuće višeslojne muzike prelako etiketirane kao hevi metal. Poput Mensonovih stremljenja koja odbijaju da budu tipizirana ili da padnu u kolotečinu, Davidove zavodljive grafičke naracije stalno izazivaju publiku, podele po žanrovima – i umetnika lično koji se opire ukalupljivanju ili hodanju istim putem, na isti način.

David Vartabedijan, rođen 23. 05.1968. u Beogradu.
Školu za Industrijsko oblikovanje (odsek grafički dizajn) završio je 1987. godine.
Fakultet likovnih umetnosti (odsek grafika) je upisao 1987. a diplomirao je 1992. goidne.
Od 1985. počinje aktivnije da se bavi grafičkim dizajnom. Istovremeno se bavi i crtanjem stripova koje publikuje u omladinskim časopisima “Non”, “Mladost”, “Naš Strip”i učestvuje u radu strip društva “Beogradski krug 2”.
U periodu 1989-1990. radi kao pomoćnik tehničkog urednika i kao jedan od dizajnera magazina “Pop-Rock” (NIP Politika), gde sarađuje i kao novinar-kritičar.
1990/93. radi kao dizajner plakata za klub FLU. 1994/97. radi kao glavni urednik i dizajner magazina “Rocks”, a sve to vreme pa do danas radi kao dizajner plakata, omota za CD-ove i kasete (preko 60) svih domaćih izdavačkih kuća.
Grafike izlaže grupno od 1990 (preko 50 izlozbi), a samostalno od 1992.
Od 1992. je radio kao autor i voditelj emisija posvećenih rock kulturi na Radiu “Politika”.
2001. postaje muzički urednik Radio Politike, otkaz daje aprila 2003.
Tekstove o rock muzici i kulturnim dešavanjima (preko 1500) objavljivao (ili još uvek objavljuje) u periodičnim magazinima: Pop-Rock, Huper, ]ao, Explosive, Hard Metal, Treće Oko, Super Tin, Metal Hammer, Starz, Singidunum Weekly, Večernje Novosti, Vreme Zabave, XZ, Nocturne ….
2005.godine pokrenuo sajt: www.davidsubrock.com na kome hronološki prati koncertnu scenu, cd izdanja…
Član ULUPUDS-a, od 2012 u član umetničkog veća ULUPUDS-a
Radi kao grafičar, dizajner i ilustrator.
Ima status samostalnog umetnika od 2009. godine

Komentari