42. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU

Crteži u izboru  prof. Dobrice Bisenića
Skulpture u izboru prof. Gabrijela Glida

Predstavljanje radova studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu iz predmeta crtež i sitna plastika.

Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu tradicionalno se održava u Galeriji Doma omladine Beograda od 1971. godine.

 

Od sedamdesetih godina prošlog veka, na Fakultetu sve veći značaj zadobija nastava crteža, koja je primarna i zajednička osnova sva tri odseka (slikarstva, vajarstva, grafike). ”Nova” generacijа profesora (1970-ih godina) ukinula je (do tada prećutno postojeću) zabranu izlaganja radova studenata za vreme trajanja umetničkih studija. Danas je obrazovanje na ovoj najstarijoj umetničkoj Školi kod nas, prožeto istraživanjima tehnike crteža na svim akademskim nivoima studija (osnovne, master, doktorske). Studenti se uče da svoje crtačke zamisli izvedu kako na velikom formatu crteža, na kome ugljenom prikazuju akt analizirajući živi ljudski model, tako i na crtežima manjih dimenzija, na kojima predstavljaju kompozicije kreirane pomoću crtačkih tehnika (olovke, krede, tuš i pero, lavirung, itd.) i kolažnom upotrebom materijala (papir, konac, digitalna fotografija i štampa, itd.). Osim po negovanju posebnog crtačkog izraza, nastava na Fakultetu jedinstvena je i po edukaciji u kreativnom modelovanju malih skulptorskih oblika. Nastala iz časova Večernjeg akta koje je vodio profesor Dragan Lubarda, izložba studentskih radova u Galeriji DOB, ističe značaj tehnike crteža i male plastične forme, istovremeno omogućavajući studentima da svoje stvaralaštvo javno prezentuju tokom školovanja (među učesnicima ima i onih čiji radovi su po prvi put izloženi u galerijskom prostoru).

 

Predstavljeni radovi studenata, koje su odabrali profesori Dobrica Bisenić i Gabriel Glid, osobena su prilika da se sagleda važnost male forme izvedene crtačkim i vajarskim tehnikama, vidi stvaralaštvo budućih umetnika i upozna sa radom koji se odvija na Fakultetu likovnih umetnosti. U materijalno motivisanom vremenu globalne digitalizacije i komercijalizacije, ova Izložba pokazuje da je moguće ostvarenje bezinteresne, kreativne i autonomne umetničke prakse.

 

dr Olivera Erić

Komentari