Izložba “od aplauza” Slobodana Stošića u DOB-u

Izložba “11” umetnika Slobodana Stošića biće otvorena u ponedeljak, 8. jula u 19 časova u Domu omladine, a trajaće sve do 23. jula. Umetnik je dobitnik nagrade Dimitirije Bašičević Mangelos za 2012. godinu.

Ova nagrada se dodeljuje za izuzetan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju. Učešće u takmičenju za nagradu podrazumeva šestonedeljni boravak u umetničkom centru ISCP u Njujorku i samostalnu izložbu u Beogradu.

“Nagrada mi je pomogla utoliko što sam imao priliku da odem, samo ta činjenica je dovoljna da se promeni neki doživljaj stvari. U tih šest nedelja verovatno sam više naučio nego za četiri godine školovanja na Akademiji. U Njujorku me je zadesila oluja. Boravak tamo mnogo je više uticao na mene nego bilo šta drugo”, kaže Stošić.

Umetnik za svoju izložbu kaže da je “od aplauza”, i da je uslov da publika prisustvuje u prostoru je da aplaudira. Takođe, Stošić kaže da je teško objasniti šta je ono što će publika moći da vidi na izložbi.
“Posetioci će kroz niz zadatih stavova, činjenica, pitanja i priloženog teksta moći da stvaraju svoju sliku izložbe, mada je i nazivati to izložbom možda pogrešno. Verovatno je to neki (uzaludan) pokušaj održavanja u laži. Svaki dan u toku trajanje “izložbe” određene tematike i pitanja će se prikazivati. Pozvani su i drugi ljudi da se uključe, prostor je otvoren, ko se tu nađe biće uključen. Dokumentovanje neće biti dozvoljeno, mora biti svedeno na trenutni doživljaj i prepušteno pukoj neizvesnosti. Sve će, naravno, biti propraćeno aplauzom. Ovu ‘izložbu’ publika treba i da zaboravi”, objašnjava umetnik.

Ideja za naziv svoje izložbe u DOB-u potekla je još od rada sa kojim se prijavio za učešće za nagradu Mangelos.

“Rad sa kojim sam se prijavio za nagradu  prošle godine, nosio je naziv 10 i po. Od 10 rečenica izvučenih iz tekstova prošlogodisnjih dobitnika nagrade, sastavio sam teorijsko obrazloženje jednog crnog papira. Polovina u nazivu je odluka žirija, sve što nisam znao da će se desiti pa i ova izložba, koja traje 11 dana, sad je u kontekstu te polovine, da je popuni i otvori neke druge krhotine”, zaključuje Stošić.

Svakog dana sem ponedeljka publika će moći u Galeriji Doma omladine da poseti izložbu i učestvuje u jednom svojevrsnom umetničkom projektu, a radno vreme izložbe je od 16h do 21h.

Sreda 10.07.2013 u 18 časova:  Razgovor o značaju i potrebi nagrade Dimitrije Bašićević Mangelos za savremenu mladu umetničku scenu u Srbiji: iskustva i perspektive. Učesnici: sadašnji i prošli organizatori dodele nagrade, žiri, dobitnici nagrade.

Komentari