[INTERVJU] Saša Jovanović Jovandeka, bend PSI: “Pripremamo autorski debi album”

Koncerti na Zidiću, muzički program na popularnoj mini letnjoj sceni, koja je tokom prethodne tri godine postala nezaobilazno mesto susreta muzičara, Beograđana i gostiju glavnog grada, nastavljaju se i tokom leta 2016. U petak, 24. juna od 20 časova, na platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, publika će moći da čuje novi domaći psychobilly-gothabilly bend PSI. U susret koncertu popričali smo sa pevačem i gitaristom, Sašom Jovanovićem Jovandekom.

Vaš bend sastavljen je od muzičara koji su već godinama prisutni na muzičkoj sceni, ali ste se u ovom sastavu pod nazivom PSI oformili krajem prošle godine. Kako je došlo do toga da se okupite i napravite novi bend?

Saša Jovanović Jovandeka: Na moj poziv, znajući Daneta i Terzu već dugi niz godina. Prateći njihov rad sa svojim bendovima, našli smo se sa idejom da napravimo Misfits tribute band. Posle nekoliko proba shvatili smo da su nam muzičke ideje jako slične.

Muzika koju stvarate je kombinacija punk roka, sa primesama goth rocka, psychobilliya i oriental misticizma. Na koji način uklapate ove žanrove u svoj autorski rad? Ističete da ste jedinstveni među bendovima tih žanrova kod nas koji ima tekstove pesama na srpskom, recite nam nešto više o odluci da pevate na maternjem jeziku.

Saša Jovanović Jovandeka: Nista čudno. S obzirom na to da smo godinama radili sa svojim matičnim bendovima na engleskom jeziku, rešili smo da se upustimo u avanturu na maternjem jeziku i da vidimo kako sve to može da zvuči. Naš muzički stil varira od psychobilly zvuka, preko punk rocka do goth rocka, mada se tu nađe i poneki surf, dok naš muzički pravac doživljavamo kao orijent misticizam. Tekstovi pesma su uglavnom istiniti događaji koji su nas inspirisali da napravimo pesme.

Nedavno ste objavili prvi singl Ostani još dan, a zatim i snimili spot. Kakvi su vaši utisci, kao i rekacije publike na vaš prvenac?

Saša Jovanović Jovandeka: Pesma Ostani jos dan je obrada koja je prvi put objavljena 1971 godine, Ljubomir Petrovic Ćuban je radio muziku, Boža Lalovic je napisala tekst. Inače, utisci kod publike su različiti, ali je pesma u našoj interpretaciji uglavnom bila hit na mnogim televizijskim i radio stanicama širom bivše Jugoslavije. Beogradska publika je imala priliku da nas čuje na radiju 202 (Hit nedelje), a kasnije i da vidi spot na domaćim televizijskim stanicama. Mi smo prezadovoljni reakcijom publike.

Uveliko teku pripreme albuma, recite nam nešto više o debi izdanju i kada publika može da ga očekuje?

Saša Jovanović Jovandeka: U pripremi je album koji će imati sedam do osam pesama. Radni naziv albuma je Tik Tak, a na albumu će isključivo biti autorskih pesama.

S obzirom da ste grupa koja je nedugo na domaćoj muzičkoj sceni,koliko vam znači nastup u okviru serijala Koncerata na Zidiću, na letnjoj sceni ispred Doma omladine Beograda? Kakav repertoar pripremate za publiku?

Saša Jovanović Jovandeka: Nastup u okviru Koncerata na Zidicu bendu PSI znači susret i sa publikom koja inače ne bi imala prilike da nas čuje i vidi. Za sve nove i stare bendove je to idealna prilika da ih vidi dosta novih ljudi, i neka nova publika od njihove uobičajene koja dolazi na njihove svirke, tako da podržavamo kompletnu letnju scenu Doma omladine Beograda i program koji će se održavati tokom leta.

 

Komentari