[INTERVJU] Petra Leona Matiša, bend Oktatonik: “Dođite na Zidić da čujete nešto novo”

Novooformljeni džez sastav Oktatonik nastupiće na Zidiću Doma omladine Beograda u subotu 25. avgusta, sa početkom od 20 časova. Ovaj nesvakidašnji projekat čine četiri pevačice uz pratnju ritam sekcije i solo trube. Sastav je oformljen sa idejom da izvodi autorske kompozicije, ali i ostvarenja drugih mladih talentovanih umetnika. O predstojećem nastupu na popularnoj letnjoj sceni DOB-a i planovima benda razgovarali smo sa vokalistkinjom, aranžerkom i kompozitorkom Oktatonika, Petrom Leonom Matišom.

Koliko vam, kao novoformiranom bendu, znači nastup na kultnom Zidiću Doma omladine?
Petra Leona Matiša:
Svaki nastup je od velikog značaja jednom tek oformljenom sastavu. Stiču se nova iskustva, poznanstva i, čemu se svi nadamo, zainteresovanost za našu muziku.

Kako ste zadovoljni rekcijama publike na dosadašnjim nastupima?
Petra Leona Matiša: Svi su veoma zainteresovani i znatiželjni kada čuju da je reč o sastavu gde pevaju četiri pevačice, što nije uobičajeno. Nekima se svidi, nekima (koji preferiraju instrumentalnu muziku) ne. O ukusima se ne raspravlja, ali uglavnom dobijamo pozitivne povratne informacije.

 

Kako biste opisali trenutnu džez scenu u Srbiji? Gde sebe pozicionirate na njoj?
Petra Leona Matiša: Trenutno je, nažalost, sve veoma centralizovano. Mladi konstantno odlaze pošto ovde ne vide svoju budućnost ili nemaju zadovoljavajuće uslove za dalji rad. Sva sreća, postoji jedan mali krug umetnika koji vredno radi, zahvaljujući njima se polako i razvija naša džez scena.

Šta je ono što vaš sastav izdvaja od drugih džez sastava?
Petra Leona Matiša: Oktatonik se izdvaja prvenstveno zbog svog sastava – četiri pevačice uz pratnju ritam sekcije i solo trube – i repertoara koji čine autorske kompozicije i aranžmani.

Koliko je teško baviti se džezom na ovim prostorima?
Petra Leona Matiša: Ne samo džezom, već generalno baviti se umetnošću na našim prostorima je veoma teško, ukoliko sagledavamo materijalnu stranu. Skoro da je nemoguće opstati kao slobodan umetnik.

 

Koji su planovi benda u narednom periodu? Da li možemo očekivati debi album?
Petra Leona Matiša: Album trenutno nije primaran. Prvenstveno želimo, kao nov sastav, da radimo dalje na usavršavanju zvuka Oktatonika, širimo našu muziku, ujedno i što više da nastupamo.

 

Kako biste pozvali beogradsku publiku na vaš nastup na Zidiću?
Petra Leona Matiša: Svi koji su zainteresovani da čuju nešto novo i žele da podrže mlade autorske džez sastave su dobrodošli.

Komentari