[INTERVJU] NEBOJŠA PETROVIĆ, RockSvirke: FESTIVAL U SLAVU ROK MUZIKE

Povodom pet godina rada muzičkog portala, izdavačke kuće i koncertne agencije RockSvirke, 19. septembra u 20 časova u Klubu Doma omladine Beograda biće organizovan jednodnevni muzički festival. O detaljima koncerta i budućim planovima muzičkog portala RockSvirke razgovarali smo sa osnivačem sajta, Nebojšom Petrovićem.

 

 

 

Kako će biti koncipiran jednodnevni festival koji će se održati u Domu omladine Beograda, povodom pet godina rada RockSvirke? Šta publika može da očekuje od ovog festivala?

Nebojša: Jednodnevni festival je koncipiran kao neka vrsta proslave. Ujedno, to je i prilika da se nekim bendovima sa naše scene koji vrede, a nisu dovoljno zastupljeni, omogući da nastupe uz više bendova i pred više publike nego inače. Publika može da očekuje pet sati dobre muzike, dobrih bendova, uz malu nadoknadu koja isključivo ide muzičarima u vidu troškova i simboličnih honorara.

 

Kako se javila ideja o osnivanju sajta RockSvirke? Koliko je teško voditi muzički portal koji se bavi isključivo rock muzikom?

Nebojša: Ideja se javila otprilike 2000. godine. Do realizacije se čekalo do 2008. godine, kada sam upoznao, sada već mog dobrog drugara, Aleksandra Bobića. On je moju ideju pretvorio u sajt. Zamisao je bila da se pored informisanja o svirkama (koje su bile sortirane po gradovima, zatim po klubovima sa svim potrebnim kontaktima, kao i podacima o bendovima) pomogne u povezivanju izvođača i da to bude jedna velika baza. Uporedo sa tom idejom javila se želja da se u što većoj meri podrži autorska scena – prventsveno mlađi bendovi, pred kojima je nažalost medijski mrak, ako ne računamo internet. Voditi muzički portal je na prvom mestu velika ljubav i entuzijazam. Bez ljubavi i entuzijazma ništa ne bi imalo smisla, jer vođenje sajta oduzima dosta slobodnog vremena. Kad nešto zaista volite, onda nema za čim da se žali.

 

Nedavno je najavljen redizajna sajta RockSvirke. Nebojša kaže da će novi sajt biti moderan i da će pratiti svetske trendove. Jedna od novina biće korišćenje WordPress platforme, koja će olakšati dosadašnji rad i omogućiti sprovođenje novih ideja.

 

Koje aktivnosti obavljaju RockSvirke kao koncertna agencija?

Nebojša: RockSvirke kao koncertna agencija aktivna je dve i po godine, od toga znatno ozbiljnije radimo poslednjih godinu i po dana. Bavimo se isključivo ekskluzivnim menadžmentom poznatih domaćih, regionalnih i inostranih imena: Goribor, Kristali, Zoster, Eyot, Norman Beaker Band, Arhai i drugih. Takođe uspešno sarađujemo sa renomiranim koncertnim i tour agencijama iz cele Evrope i sveta. O tome svedoči mini turneja benda Triggerfinger po regiji, a u toku sledeće godine očekuju nas i turneje drugih bendova.

 

Nebojša ističe da je saradnja sa Domom omladine Beograda za njega posebna i izuzetna: „Ovu instituciju smatram velikom podrškom u radu. Cela ekipa zaposlenih svoj posao obavlja profesionalno. Što se tiče Beograda, želim da Dom omladine Beograda bude moja koncertna kuća, mislim da smo na dobrom putu da tako i bude. Do kraja godine se očekuje nekoliko većih koncerata, a u toku su i planovi za narednu godinu.“

 

Kao najveće probleme srpske rock scene, Nebojša navodi nedostatak medijskog prostora i mali broj klubova koji imaju ozbiljan i profesionalan pristup: „Na nama mlađima je da pokušamo da tu situaciju promenimo i to je jedna od mojih ideja vodilja. Redizajnom sajta i uvođenjem drugih novina omogućićemo promociju i pružiti podršku dobrim, mladim bendovima.“

 

Koji su najznačajniji predstavnici srpske rok scene po Vašem mišljenju?

Nebojša: Na ovo pitanje je teško odgovoriti, a da ne budeš na neki način pristrasan. Po mom mišljenju, najznačajniji predstavnici srpske rock scene su bend Goribor, zatim Partibrejkers, Goblini, Nikola Vranjković. Od mlađih bendova, tu je svakako bend Repetitor, kao i dosta drugih „mladih“ bendova koji su pod našim okriljem.

 

Koje tri rok svirke ne bismo smeli da propustimo u budućem periodu?

Nebojša: Pratim celu scenu, ali ovim putem ću najaviti tri veća koncerta u našoj organizacji (Dom omladine Beograda, sala Amerikana), a to su: 11. oktobar – Zoster, 17. oktobar – Kristali i 5. novembar – Krug – EKV povodom 20. godina od smrti Milana Mladenovića.

 

Nebojša kaže da je u planu prelazak iz nezavisnog izdavaštva u zvanično (izdavačka kuća), organizovanje koncerata domaćih, regionalnih i inostranih bendova, kao i promovisanje mladih bendova na medijskoj sceni.

Ulaznice za predstojeći festival možete kupiti po ceni od 300 dinara na ulazu u Klub Doma omladine Beograda.

 

*Foto: Nemanja Đorđević

Komentari