[INTERVJU] Miloš Milovanović: “Kući je potreban temelj, a muzici bas”

Dom omladine Beograda će ove godine po prvi put biti domaćin muzičke manifestacije BASS PASSION: DOUBLE BASS WEEKEND, koji se održava 12. i 13. septembra u sali Amerikana. Ova manifestacija ima za cilj da upozna publiku sa specifičnim zvukom koji proizvodi bas, i to kroz nastupe  međunarodno priznatih muzičara i kreativne radionice za studente muzike i mlade muzičke profesionalce. O samom događaju, popričali smo sa tvorcem i jednim od organizatora, Milošem Milovanovićem.

 

Za početak, pitali smo Miloša šta ga je inspirisalo na pokretanje ove autentične muzičke manifestacije. On kaže da je to bila pre svega ljubav prema kontrabasu i muzici uopšte sa jedne strane, i osećaj duga prema muzici sa druge. “Posle decenija obrazovanja i bavljenja muzikom u poslednjih skoro deset godina, nisam bio baš pravi muzičar. Ipak, iskustvo sa brojnih lepih koncerata i festivala kojima sam prisustvovao ili u kojima sam učestvovao, poželeo sam da pretočim u, nadam se, još jedan lep i tradicionalan događaj. Mislim da će muzika biti bar za nijansu zanimljivija svima koji joj pristupe slušajući veličanstveni kontrabas kao vodeći instrument“, kaže Milovanović.

U dve večeri Bass Passion vikenda održaće se dva koncerta, događaj otvara tribina o životu i doprinosu Miše Blama našoj muzici, a trećeg dana biće održane radionice u UK Parobrod. Nastupaju Đorđe Stijepović (sa Vasilom Hadžimanovim, Aleksandrom Sedlarom i Peđom Milutinovićem) i Adam Ben Ezra. Jam session na kraju prve večeri otvara bend mladog i izuzetno talentovanog Miloša Čolovića.

Organizatori su odlučili da ovogodišnji festival bude posvećen našem poznatom kontrabasisti Mihailu Miši Blamu. Prema rečima Miloša Milovanovića, ta ideja je nastala kao nadovezivanje na nekoliko lepih inicijativa za odavanje počasti velikom Miši Blamu, kao što je njegov dan na poslednjem Jazzibar festivalu u Kraljevu. “Teško da ima logičnije i prirodnije veze jednog događaja i umetnika. Miša Blam je, po mom skromnom mišljenju, zadužio našu umetnost i kulturu i konkretnim muzičkim doprinosom, nesvakidašnjom energijom i neumornim radom na promociji džeza, svog instrumenta i prave posvećenosti“, objašnjava Miloš.

Jedna od ideja vodilja za pokretanje ovog festivala je želja da se u percepciji slušalaca (kontra)bas prebaci u prvi plan. “Davno je rečeno da je kući potreban temelj/baza, a muzici bas. Kontrabas svojom bojom i tonskim opsegom utemeljuje i oplemenjuje muziku. U rukama vrsnog muzičara, upravo bas, određuje kako će se muzika kretati“, ističe Miloš i naglašava da nije toliko novo da (kontra)basisti preuzimaju inicijativu i da ih ima sve više. S obzirom na trenutnu dominaciju moderne, elektronske muzike, pitali smo Miloša po čemu se kontrabas izdvaja od drugih instrumenata i kakvu ulogu u muzici danas ima. “Svi znamo kako publika reaguje na muziku Stenlija Klarka, Avišaija Koena, Markusa Milera i drugih. Sve je to poznato, ali kao da promena ugla gledanja, značajno osvežava čitavu priču. Čini se i da se od svih savremenih instrumenata, bez obzira na tehnički napredak i mogućnost ozvučavanja i igranja elektronikom,  kontrabas najmanje promenio u odnosu na izvornu, toplu varijantu“, objašnjava Milovanović.

Na pitanje da li misli da će ova manifestacija postati prepoznatljivo obeležje Beograda u budućnosti, Miloš kaže da mu je to želja i da će se potruditi da tako i bude. “Idejama i mislima, već sam u trećem izdanju Bass Passion-a, i nadam se da će broj ispred naziva ovog događaja rasti i mnogo dalje. Izuzetno priznanje i podrška stigli su već na samom startu upravo od Beograda – Sekretarijata za kulturu, što je još jedan razlog da se nadam da idemo ka uspostavljanju tradicije“, kaže Miloš Milovanović.

Za Dom omladine Beograda kao mesto održavanja festivala su se odlučili zbog svega što on predstavlja: fantastičnih dostignuća, duge tradicije kvaliteta i neverovatne saradnje sa zaposlenima u ovoj ustanovi. “Ideja da Bass Passion zapravo promoviše i najavi Beogradski džez festival je još jedno priznanje konceptu i ideji ovog događaja već na početku. Iz moje perspektive to je početak jednog divnog prijateljstva“, naglašava Miloš.

Publika već poznaje Miloša sa televizije B92 na kojoj je zaposlen kao novinar, ali malo njih zna da je on po obrazovanju diplomirani muzički izvođač- kontrabasista. Zanimalo nas je da li će on zasvirati na festivalu, ili će samo učestvovati u organizaciji. “Prvo izdanje Bass Passion-a ću i sam pratiti kao oduševljeni slušalac (i deo organizacije). U budućnosti, ko zna. Scena je čarobno mesto i istina je da razmišljam o povratku. Istina, znam i šta je i koliko potrebno da bi se tako nešto desilo. Zato tako nešto priželjkujem, ali još ne planiram. Odnos prema muzici mora biti pošten. Važno je šta joj možemo dati, a ne šta sviranjem dobijamo“, zaključuje Miloš.

 

Foto: Predrag Mitić

Komentari