[INTERVJU] Marko Miranović, Mač i magija: “Festival je postao prava atrakcija za sve ljubitelje epske i naučne fantastike”

Festival epske fantastike, u organizaciji udruženja “Mač i Magija”, održaće se u subotu 16. januara, u Domu omladine Beograda. Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je Tolkinu, a ljubitelji epske fantastike će kroz razne tribine, predavanja i aktivnosti moći da vide čarobni svet Gospodara prstenova i drugih Tolkinovih dela. Tim povodom smo o bogatom programu ovogodišnjeg, petog po redu, festivala porazgovarali sa Markom Miranovićem iz udruženja “Mač i Magija”.

Šta će sve posetioci imati prilike da vide u sklopu ovogodišnje manifestacije koja je specijalno posvećena Tolkinu?
Marko Miranović:
Pripremili smo bogat program. Biće tu pet različitih tribina, koje su uglavnom posvećene Tolkinu i njegovim delima, ali i Kristoferu Liju. Pored toga biće i LARP prezentacija, a na kraju dana nas očekuje i predavanje posvećeno piscima iz opusa epske fantastike. Naravno da nas, kao i na svim prethodnim festivalima, očekuje bogat program, pre svega u pogledu društvenih igara, koje će posetioci moći da isprobaju. Nakon regularnog dela programa po prvi put sledi i DJ veče. Ostaje da vidimo kako će ova novina proći.

 

Pored dve tribine, posvećene zanimljivostima iz Gospodara Prstenova i drugih Tolkinovih dela, jedna diskusija će biti posvećena životu i delu glumca Kristofera Lija. Koji gosti će učestvovati na ovim predavanjima?
Marko Miranović:
Ovu tribinu smo ostali dužni našim posetiocima još na prethodnom festivalu, tako da se sada ukazala sjajna prilika da odamo priznanje Kristoferu Liju i posvetimo mu tribinu na kojoj ćemo iz različitih uglova osvetliti njegov bogat život i njegovo umetničko stvaralaštvo. Zapravo, tribinu smo zajedno pripremili Miloš Đurović i ja, iz udruženja ”Mač i Magija”. Očekujte malo drugačije predavanje nego obično.

 

Festival epske fantastike,  u organizaciji uduženja „Mač i Magija“, održava se po 5. put u prostorijama Doma omladine Beograda. Kakva su iskustva sa prethodnih festivala i kolika je zainteresovanost za sadržaje epske fantastike?
Marko Miranović:
Već na prethodnoj konvenciji smo oborili rekord po poseti, a kako stvari stoje sada, interesovanje je još veće. Sudeći po prenošenju vesti po društvenim medijima i po našim medijima festival je postao prava atrakcija za sve ljubitelje epske i naučne fantastike, ali i šire. Iskustva su uglavnom jako pozitivna kada je reč o prethodnim konvencijama. Ali, moramo naglasiti da su prethodne konvencije uglavnom bile fokusirane na uži krug ljudi. Sada sve postaje veće, tako da se i mi moramo prilagođavati.

 

Da li udruženje u narednom periodu priprema još neke interesantne događaje za ljubitelje epske fantastike?
Marko Miranović:
Ove godine imamo malo ambiciozniji plan, što znači barem tri ili četiri veća okupljanja. Novu 2016. godinu počinjemo već 16. januara tako da će biti dovoljno vremena i prostora da zakažemo dalje aktivnosti. Iako je konvencija danas porasla i postala vidno popularnija moraćemo dobro da vidimo i isplaniramo koji su nam sledeći potezi, jer čini se da su i standardi naglo porasli.

Komentari