[INTERVJU] Iztok Rodež, džeZZva: ,,Balkan je prostor idealan za stvaranje džeza”

Slovenački etno džez kvartet džeZZva nastupiće ove subote, 1. avgusta od 20 časova na platou Milana Mladenovića i tako se predstaviti beogradskoj publici kroz program besplatnih koncerata na Zidiću Doma omladine Beograda. Prošle godine su izdali album prvenac, a svoju muziku karakterišu kao spoj tradicije američkog džeza i elemenata evropske klasične muzike, isprepletanih sa uticajima folk kulture Južne Evrope. O predstojećem koncertu, planovima benda, džez muzici i sceni na Balkanu popričali smo sa Iztokom Rodežom, gitaristom benda džeZZva.

 

 

Prema Iztokovim rečima, džez koji je glavni muzički stil ovog kvarteta, danas je više avangarda, nego mainstream. ,,Prave džez stvari su se oduvek dešavale u podrumima, kasno u noć i nisu imale veliki broj slušalaca. Tako je i danas. “, objašnjava on.

 

S obzirom na to da kombinuju različite muzičke elemente pri stvaranju svoje muzike, pitali smo ga da li modernizovanje tradicionalnih elemenata džeza može da doprinese popularizaciji ove vrste muzike. Iztok kaže da je modernizacija svakako dobra, jer otvara put do džeza široj publici. ,,Do neke mere, to je u redu. Modernizacija u smislu napretka ovog stila muzike ima smisao. A modernizacija u smislu komercijalizacije, po mom mišljenju, nije baš prava stvar.”

 

Za nekadašnju džez scenu na Balkanu, Iztok ima samo reči hvale. On je uveren u to da i danas, balkanska džez scena ima šta da ponudi. ,,Balkan je prostor koji je idealan za stvaranje džeza. Spoj džeza i balkanskog zvuka  je jedan popularan oblik muzike u svetu, i to su čak zapazile svetske zvezde poput John Zorn-a i drugih.”, kaže on.   

 

U susret predstojećem koncertu džeZZve na Zidiću DOB-a, Iztok kaže da će publika imati prilike da čuje i nekoliko stvari kojih nema na njihovom albumu prvencu. ,,Naš program se sastoji od autorskih kompozicija i nekoliko obrada slovenskih i prekmurskih tema. Svaki naš koncert je malo drugačiji, pošto su naše kompozicije prilično otvorene i improvizujemo i u strukturama kompozicija”, objašnjava Iztok.


Iztok i ceo kvartet džeZZva su prijatno iznenađeni konceptom besplatnih koncerata na Zidiću. Oni pozdravljaju ovakav način promovisanja muzike, za koji smatraju da doprinosi širenju muzike ka brojnoj publici. ,,Sa velikim zadovoljstvom očekujemo koncert i veoma smo srećni što ćemo moći da predstavimo našu muziku kod vas “, kaže Iztok.

 

Za kraj, Iztok poručuje da će naša publika imati još prilike da ih čuje. ,,Drugog avgusta sviramo u Kulturnom centru u Gornjem Milanovcu, a trećeg avgusta, zajedno sa bendom Serbian Jazz Bre!, sviramo na festivalu Karusel u Čačku.” Nakon toga se vraćaju u Sloveniju gde će održati još nekoliko koncerata i početi rad na novom albumu. ,,Sledeća godina će biti u znaku snimanja i promovisanja novog albuma. Nadam se da ćemo se tada opet sresti sa vašom publikom “, završava Iztok.

 

 

Komentari