[INTERVJU] Igor Dmitrić Muto, bend “Gužva u šesnaestercu”

Na slavljeničkom koncertu sastava Čovek bez sluha, kojim 6. decembra u Domu omladine Beograda obeležavaju 20 godina postojanja, među mnogobrojnim gostima biće i bend Gužva u šesnaestercu, iz Osijeka. Povodom nastupa u Beogradu razgovarali smo sa Igorem Dmitrićem Mutom, pevačem ovog benda.

Sastav je oformljen početkom devedesetih godina, a Igor kaže da ga period nastanka benda podseća na druženja uz gitaru, pivo, klupice i promenadu uz reku Dravu: „Sarajevska scena vezana za Pušenje, Elvisa, Štampu, Nadrealiste bila je nešto što smo tada slušali, a i dan-danas cjenimo. Nele iz Pušenja je u tom periodu za svoj bend rekao, da je to što oni rade jedna velika gužva u Željinom kaznenom prostoru!  Mi smo to izvukli iz konteksta i odlučili da će se naš bend zvati Gužva u 16 –ercu“.

Ko su bili vaši muzički uzori na početku karijere?

Igor: Kao klincima, koji su za razliku od današnjih imali ploče i presnimavali kazete, bili su lako dostupni materijali naše novovalne Ex-Yu scene. Već u prvim pjesmama osjetio se brzi i žešći ton panka koji se slušao krenuvši od Ramonsa pa na dalje. Neke određene uzore na koje bismo se mogli osloniti danas i nemamo. Trebao bi se naći neki dobar poznavatelj i zaključiti kopiramo li što, a da toga nismo svjesni. Možda koja pjesma sliči na neki bend, ali već slijedeća razuvjeri slušatelja i odnese ga u drugom smjeru. Recimo zadnji single Arene, prilikom snimanja u studiju nas je na trenutke sjetio na Idijote.

Dmitrić navodi da bend dosta nastupa širom Srbije, kao i da su njihova dva albuma snimljena u Kragujevcu i Novom Sadu: „U Beogradu smo najmanje nastupali i želja nam je da to sa ovim koncertom ispravimo, mislimo da će atmosfera biti dobra i očekujemo veliki odaziv publike”.

Bend Gužva u šesnaestercu sarađuje sa velikim brojem regionalnih bendova, a Igor kaže da je Atheist rap sastav koji im je jako drag. Ističe i dobru saradnju sa članovima grupe Čovek bez sluha, sa kojima će zajedno nastupiti 6. Decembra u Domu omladine Beograda: „S Mikicom iz benda Čoveka bez sluha smo se upoznali prije jedanaest godina, bio je organizator našeg koncerta u Kragujevcu. Nakon toga smo u Kragujevcu kod Vuje (KBO, Trula Koalicija…) snimili naš drugi album. Mikija znamo s drugih svirki sa Six Pack-om”.

Kako, po vašem mišljenju, izgleda hrvatska, a kako regionalna pank scena?

Igor: Hrvatska punk scena je vrlo aktivna, isto tako je vrlo živa i regionalna pank scena. Bendova ima i biti će ih, to nije sporno, ali se po nama osjeti veliki gubitak što nam je prerano otišao Tusta i što „KUD Idijoti“ više ne sviraju.

Kakvi su vaši planovi za budući period? Gde vas publika još može čuti uživo?
Igor: Kako sada stvari stoje,  planovi su nam da izbacujemo tu i tamo po koji singl uz popratni spot, pa nek ide dok ide! Koncertno želimo biti dosta prisutni u narednom vremenu, a osim u Beogradu, možete nas  čuti i vidjeti u Varaždinu 28.11, Sv. Petar u Šumi 29.11, Bečej 5.12, Zagreb 10. 12, Prnjavor 12.12, i 13.12. Banja Luka, pa se vidimo.

Kao tri najvažnija strana pank albuma svih vremena Igor navodi: Ramones – Ramones, The Clash – The Clash, Green Day – Dookie, dok od domaćih ističe: KUD Idijoti – „Mi smo ovdje samo zbog para“, Paket aranžman, Prljavo Kazalište –  Prljavo Kazalište.

 

Ulaznice za ovaj događaj mogu se nabaviti preko Eventim mreže i u Felix Shopu po ceni od 400 dinara u pretprodaji, 500 dinara na dan koncerta i 600 dinara na ulazu.

 

Komentari