[INTERVJU] Dunja Dačić DOJO: “Uvek dajem sve od sebe”

Novosadska kantautorka Dunja Dačić prvi put se popela na binu kao Dojo u oktobru 2013. godine. Bio je to trenutak kada je regionalna muzička scena počela da dobija sasvim nove boje, kroz kompleksne ali pitke tonove – melodije koje bude sva čula. U to će imati priliku da se uveri i beogradska publika, večeras od 20 časova na Platou Milana Mladenovića, ispred Doma omladine: u nastavku serijala koncerata na Zidiću slušamo Dojo u novoj, duo postavi. Tim povodom popričali smo sa ovom mladom i talentovanom umetnicom.

Ko je Dojo, onako kako je doživljava i živi Dunja?
Dunja Dačić:
Dojo je moje utočište, prostor gde sebi dozvolim da izrazim svoje emocije i personu bez ikakave zadrške. Dojo je moja sloboda i moje lek, na neki način.

Nedavno si objavila svoj prvi studijski album „Solstice“, sa ove vremenske distance kako ti izgleda iskustvo rada na debi izdanju? A kako reakcije publike, komentari kolega i kritike, kada su se prve emocije i utisci slegli? Da li bi nešto menjala?
Dunja Dačić
: Svaki rad je naporan, ali i nagrađuje. Nagradilo me je iskustvom, znanjem, spoznajom svakako je bilo jedno interesantno putovanje, i uzivala sam u svakom koraku. Komentari su bili pozitivni većinom, a onih nekoliko negativnih ću, nadam se, ispraviti sa novim albumom. Što se tiče utisaka, osećam da se i dalje razvijam i učim, nekako sa ovim albumom imam osećaj da sam sigurnije zakoračila ka nekom svom muzičkom putu. Ne bih ništa menjala, znam da sam u tom momentu dala sve od sebe, i to ću nastaviti da radim: da uvek dajem sve od sebe.

U jednom intervjuu si izjavila da je muzička scena „muški klub“, koji savet bi mogla da daš devojkama koje počinju da se bave muzikom?
Dunja Dačić:
Budite hrabre, svirajte, pravite greške, pravite 1000 grešaka, plačite, smejte se, i nemojte da dozvolite da vas neko ubedi da ne treba da radite ono što vas čini srećnima. Uživajte u stvaranju sebe i muzike. Nema za mene ničeg lepšeg od toga, i znajte da niste same.

Nastupaš kako u Srbiji, tako i u regionu – kakva je, po tvom mišljenju trenutno situacija na sceni na ovim prostorima? Koliko ima autentičnosti, raznolikosti, kreativnosti…?
Dunja Dačić:
Imam osećaj da je scena krenula da cveta, i jako sam srećna zbog toga. I da ima za svakog po nešto, zar nije to divno? Od roka, elektronike, hiphopa, alternative, ljudi se sve više upuštaju u stvaranje, ima prostora za sve.

Da li imaš u planu saradnju sa nekim od muzičara iz Srbije ili regiona?
Dunja Dačić:
Trenutno sa mojom najboljom drugaricom iz srednje, koja je pijanistkinja, planiram da sarađujem, to je to za sad. Mada ima još nekih saradnji u planu ali neću da otkrijem sve. Neka bude iznenađenje. 🙂

Prvi put nastupaš u okviru popularnog serijala Koncerata na Zidiću na letnjoj sceni Doma omladine Beograda, šta za tebe znači ovaj nastup? Kakav repertoar pripremaš za publiku?
Dunja Dačić:
Jako mi je velika čast što ću svirati koncert na Zidicu, iskreno veoma sam uzbuđena i jako srećna. Ovo čak pišem sa velikim osmehom na licu. Kao što sam već napomenula, ovog puta neću biti sama na sceni, prvi put ću da sviram sa nekim, biće to potpuno novo iskustvo. Imam nekoliko novih pesama čijem izvođenju se radujem.

Rad kojih bendova sa naše i regionalne scene posebno poštuješ? Da li bi i sa kim želela da sarađuješ u budućnosti?
Dunja Dačić:
Prvo bih spomenula Ensha, sa njim uvek želim da sarađujem. Tu su, naravno, Wolfram, Velar, Stray Dogg, Sara Renar (ona je skoro objavila novu pesmu koja me je ostavila potpuno bez daha), Artan Lili, grupa Ti, Nađa, Repetitori, Seine – taj čovek me uvek rasplače (ovo mislim u pozitivnom smislu), uh, da, Ivica, svirala sam njim jedan koncert u Pančevu i jako bih volela da sarađujemo na nekoj pesmi.

Profesionalni planovi u narednom periodu – možemo li očekivati novi album naredne godine, gde će publika moći da te čuje u narednim mesecima?
Dunja Dačić
: Treba u narednom periodu da objavim još 2 spota, radim na novim pesmama, i velika želja mi je da sviram po Evropi. Pored toga bih volela da uradim i muziku za film.

 

 

Komentari