[INTERVJU] Dukat Strajnić, Stray Dogg: “Evolucija benda je neophodnost” [ИНТЕРВЈУ] Дукат Страјнић, Stray Dogg: “Еволуција бенда је неопходност”

Posle duže koncertne pauze, jedan od naših najpriznatijih bendova, Stray Dogg se vraća na binu – u subotu 16. oktobra (20:00) koncertom u sali Amerikana DOB obeležiće velikih 10 godina postojanja. U prethodnoj deceniji objavili su 4 albuma, ostvarili saradnje sa priznatim svetskim muzičkim imenima, proputovali su Evropu na preko desetak turneja i prikupili široku publiku. U susret slavljeničkom koncertu, za koji su ulaznice u prodaji preko Ticket Vision sistema, razgovarali smo sa frontmenom grupe Stray Dogg, Dukatom Strajnićem.

Foto: Milena Popović

 

Kako se, sa distance od 10 godina, sećaš osnivanja benda Stray Dogg?

Dukat Strajnić: Pisao sam pesme za sebe nekoliko godina, bez pretenzija da imam bend, već mi je prijalo da se izražavam na taj način. Kako su pesme procurele, brzo su došle i prilike za svirke, očigledno u nedostatku takvog zvuka. Već za prvu svirku pred Chinawoman pomislio sam da bi bilo dobro imati bend, i tako je i nastao Stray Dogg, neiskusni akustični četverac u početku.

 

 

Vaš album prvenac “Almost“snažno je odjeknuo – rasprodata Amerikana 2011, veliki broj obožavalaca… dalje je sve išlo uzlaznom linijom, čini se kao da su ljudi čekali na bend kao što je vaš. Kako objašnjavaš tako brzo i snažno povezivanje sa publikom i sjajne uspehe koje ste ostvarili sa nastupima, izdanjima…?

Dukat Strajnić: Bio je dobar trenutak, definitivno. Nisam siguran da bi bend Stray Dogg da se danas pojavi imao takav inicijalni uspeh. Mada, ni to ne mogu da tvrdim. Definitivno je to bio zvuk koji je ovde falio, a koji je u tom trenutku bio aktuelan u svetskim okvirima.

 

 

Jedan ste od naših najuspešnijih bendova, sa zavidnim uspesima i u međunarodnim okvirima – koliko je bilo teško probiti se i šta je, po tvom mišljenju, presudilo da vaš rad bude prepoznat i u inostranstvu?

Dukat Strajnić: Jako teško, naročito što je ovde malo ko znao kako se to radi. Svi smo učili usput i jedna od stvari na koje sam najponosniji je upravo taj pionirski proboj benda u inostranstvu.

 

 

Koliko je Stray Dogg različit danas u odnosu na ono što je bila “osnivačka ideja” i da li je evolucija benda jedan od neophodnih preduslova za njegov kvalitet i uspešan opstanak na sceni?

Dukat Strajnić: Evolucija je neophodnost najviše za nas same, jer bez nekih promena i razvitka, teško da bismo opstali svirajući istu muziku. Ti pomaci se nekome možda i ne čine veliki, ali kada samo poslušamo prvi i četvrti album razlike se čuju jasno. O samom nastupu da i ne pričam, prošli smo put od akustičnog benda sa violinom i klavirom, do skoro nekog garažnog zvuka. Sad se nalazimo u trenutku kada ćemo na ovom koncertu u subotu probati sve to da stavimo u isti lonac, pa da vidimo šta će ispasti.

 

Foto: Milena Popović

 

Gde je Stray Dogg na našoj sceni danas, a gde je naša scena danas – šta slušaš, šta ti se dopada od novih bendova?

Dukat Strajnić: Scena je živa, posle nekoliko godina apstinencije, pokrenuli su je bendovi poput Vizelja, Gazorpazorpa, Sitzpinkera i drugih. Drago mi je da smo i dalje mi tu, doduše konačno ne više kao mladi bend, već kao etablirani bend koji može da gleda sa strane rađanje nove scene.

 

 

Koncert u Domu omladine 16. oktobra je upriličen povodom 10. rođendana, kako ste zamislili to veče?

Dukat Strajnić: Sviraćemo pesme sa svih albuma, sviraćemo i one koje dugo nismo svirali, a koje publika voli. Imaćemo i malo iznenađenje u toku samog koncerta, ali ostavimo to za subotu veče.

 

Planovi benda Stray Dogg za narednih 10 godina?

Dukat Strajnić: Još pet albuma i turneja u Americi.

 

Komentari