[INTERVJU] dr Mirjana Mićović, FESTIVAL ZDRAVLJA: “Postali smo vodeća zdravstvena manifestacija u regionu”

U Domu omladine Beograda će se 24. i 25.septembra održati tradicionalni, 12. Jesenji festival zdravlja. Ulaz je, kao i prethodnih godina, besplatan, a zainteresovani građani će od 10 do 20 časova moći da obiđu štandove brojnih izlagača i posavetuju se o održavanju dobre forme, zdravstvenog stanja i lepote, kao i da obave besplatne preglede. O cilju manifestacije, ovogodišnjem programu i budućim planovima, porazgovarali smo sa dr Mirjanom Mićović, predsednicom Organizacionog odbora Festivala zdravlja.

 

Najpre nas je zanimalo kako je nastala ideja za pokretanje ove manifestacije, šta je njen cilj i da li je festival tokom dosadašnjeg postojanja uspeo da ostvari ciljeve postavljene na početku. “Festival zdravlja nastao je sa ciljem da građani dobiju korisne informacija koje će im pomoći da unaprede zdravstveno stanje, odnosno edukacija, zdravstveno prosvećivanje, razvijanje zdravih životnih navika, poboljšanje i unapređenje zdravlja. Kroz organizovanje festivala trudimo se da svaki od pomenutih ciljeva ispunimo, ali oni su takvi da se konstantno mora raditi na njima. Smatramo da smo uspešni u postizanju ciljeva jer nas u proseku poseti 20 000 ljudi”, kaže dr Mićović.

 

Festival se sastoji iz predavanja za opštu i stručnu javnost, izlagačkog dela i dešavanja na bini. “Ovog puta javnosti će se, na četiri nivoa u Domu omladine, predstaviti više od 80 izlagača, predavanja obuhvataju više od 110 tema vezanih za zdravlje i zdrav život, dok će u programima na bini učestvovati više od 1.200 ljudi”, objašnjava dr Mirjana Mićović. Takođe, na festivalu će posetioci imati priliku da se posavetuju sa lekarima, farmaceutima, nutricionistima, i na taj način da saznaju kako da poboljšaju svoje zdravstveno stanje.

 

Na pitanje koliko ovakvi festivali mogu da motivišu građane da više vode računa o zdravlju, dr Mićović kaže da je njih najbolje motivisati kroz različita predavanja i različite tribine gde mogu da čuju savete o zdravlju, inovacijama u zdravstvenim sistemima, ali i kroz dostupne preglede: “Festival zdravlja je manifestacija koja spaja sve to, pa otuda ne čudi što je, može se slobodno reći, postala vodeća regionalna zdravstvena manifestacija”.

 

Festival zdravlja je iz godine u godinu sve posećeniji, pa smo pitali predsednicu Organizacionog odbora ove manifestacije kakva su iskustva organizatora sa prethodnih održavanja i šta je ono što građane najviše interesuje. „Zadovoljstvo nam je što su sugrađani u nama prepoznali manifestaciju na kojoj najviše mogu da nauče kako da očuvaju svoje zdravlje, a ako je ono narušeno na koji način da ga unaprede. Najveće interesovanje je za preglede, ali ne izostaje ni interesovanje za predavanja. Građani su srećni jer imaju priliku da upoznaju i posavetuju se sa najeminentnijim stručnjacima u oblasti medicine, sporta, relaksacije, nege, lepote”, kaže ona.

 

Glavni promoter festivala je dr Nada Macura koja je poznata po korisnim savetima koje svakoga dana daje građanima. Posetioci će na ovogodišnjem izdanju, tokom dva dana trajanja festivala od 10 do 20 časova, imati prilike da je lično upoznaju i da dobiju od nje neke korisne savete. „Naš glavni promoter, dr Nada Macura, od koje smo navikli da svakodnevno dobijamo mnoštvo korisnih saveta, nastaviće sa tom praksom i na Festivalu zdravlja. U petak, 25. septembra od 14 časova, u okviru Dešavanja na bini imaćemo predavanje Saveti za zdrav život prim. dr Nade Macure, a od 17.30 u Maloj sali Doma omladine, u okviru tribine RTS-a i Politike, ona će govoriti o bolu u grudima”, najavljuje dr Mićović.

 

“Pripreme za Prolećni festival zdravlja su već u toku, a u međuvremenu ćemo, kao i do sada, jednom mesečno organizovati besplatna predavanja u Domu omladine za naše sugrađane. Potrudićemo se da kroz ta predavanja obuhvatimo sve važne teme. Gostovaćemo u zemljama u regionu koje su po ugledu na nas organizovale slične manifestacije. Bavićemo se i Dečijem festivalom zdravlja Vrapčić i učestvovaćemo na svim skupovima koji promovišu zdravlje i zdrav način života”, završava Mirjana Mićović.

 

Komentari