[INTERVJU] Darko Ivić, direktor BOSIFESTA

BOSIFEST je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom koji organizuje Hendi centar „Koloseum” iz Beograda. Ove godine, šesti put za redom biće održan od 1. do 3. juna u Domu omladine Beograda. Tim povodom razgovarali smo sa Darkom Ivićem, direktorom festivala, koji poručuje da Bosifest pokazuje kako u lavirintu mogućnosti ne postoji podela na zdrave i one sa hendikepom!

Do sada je u okviru ovog festivala prikazano preko 200 filmskih ostvarenja koja se bave životom osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom. Na festivalu se uručuju nagrade za najbolji film, najbolju režiju, scenario, kao i nagrada publike. Program BOSIFEST-a 2015. čini 26 filmova u takmičarskom i 9 filmova izabranih za revijalni deo programa.

Šta publika može da očekuje od šestog Bosifesta?
                     
Darko Ivić:
Dobre filmove i dve sjajne interaktivne radionice ,,Oseti prostor, dodirni priču’’ i “Perspektivu” studenata Fakulteta likovnih umetnosti, Fakulteta primenjenih umetnosti i Učiteljskog fakulteta, a kojima će posetioci moći da se priključe. Takođe, publika će biti u prilici da nakon projekcija filmova razgovara sa gostima Bosifesta autorima filmova: “Posle rata”, Evgeny Golynkin iz Rusije i “Koliko ljubavi” Kineret Hay-Gillar iz Izraela.

Zašto je ove godine slogan Bosifesta  “Lavirint mogućnosti”?
 

Darko Ivić: Zato što smo želeli da poručimo da smo u lavirintu mogućnosti svi isti i da ne postoji podela na zdrave i one sa hendikepom. Poruka festivala je da izlaz iz lavirinta postoji a da li je to neki kreativan način ili neki drugi zavisi od samog pojedinca. Svako od nas mora da se preispita i nađe svoj put.

Bosifest se već petu godinu zaredom održava u Domu omladine Beograda, zašto se iz godine u godinu odlučujete za nastavak saradnje?

Darko Ivić: Od samog početka imamo odličnu saradnju sa direktorima, posebno sa Markom Stojanovićem koji je direktno učestvovao u organizaciji prvog Bosifesta, a veoma uspešna saradnja je nastavljena i kada je imenovan na mesto vršioca dužnosti direktora Doma omladine Beograda. Marko Stojanović za nas nije samo direktor ove značajne institucije već i naš partner koji nam daje kompletnu logističku podršku. Takođe imamo i odličnu saradnju sa kompletnim timom Doma omladine. Osim toga Dom omladine je jedna od retkih institucija koja je u potpunosti prilagođena osobama sa invaliditetom počevši od pristupa: lifta, ulaza pa do samog programa u kojem osobe sa invaliditetom mogu ravnopravno da učestvuju.  

Tokom šest godina postojanja Bosifesta koliko se promenio položaj osoba sa invaliditetom i koliko je sam festival doprineo tome?

Darko Ivić: Kada govorimo o položaju osoba sa invaliditetom u društvu stvari se pomeraju nabolje, ali jako sporo. Sam festival je uspeo da je broj mladih koji dolazi na festival iz godine u godinu sve veći i da se oni koji su jednom došli naredne godine vraćaju ponovo. Festival uspeva da kod mladih probudi empatiju prema osobama sa invaliditetom ali i ne samo prema njima već i prema starijima ali i svima ostalima. Ove godine Grad Beograd će dodeliti specijalnu nagradu festivala što pokazuje da je i Grad sam prepoznao značaj festivala i koliko je važno raditi na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom. Posebnu zahvalnost dugujemo Dragomiru Petronijeviću, članu Gradskog veća, koji je od samog početka organizacije šestog Bosifesta imao sluha za nas. Ono što je dobro da se festivalom pored samih organizacija osoba sa invaliditetom sarađuje veliki broj profesionalaca kao i da je festival postao spona između nevladinih organizacija i profesionalaca.

 

Program 6. BOSIFESTA možete pogledati na:

Zvaničnom sajtu festivala

Sajtu Doma omladine Beograda

 

 

 

Komentari