[INTERVJU] Bojan Vukadinović, ChibiCon: “Biće zabave za sve!”

Ljubitelji japanske kulture će imati priliku da 30. i 31. januara u Domu omladine Beograda posete ChibiCon – malu verziju konvencije Japanizam, program posvećen različitim aspektima pop kulture Japana. Više o ovogodišnjoj koncepciji manifestacije, interesovanju domaće publike za japansku kulturu i daljim planovima, porazgovarali smo sa jednim od organizatora, Bojanom Vukadinovićem, iz udruženja Sakurabana.

 

 

Kakva je ovogodišnja koncepcija ChibiCon-a?

Bojan Vukadinović: Kao što naša publika već zna, ChibiCon predstavlja zimsku i manju varijantu anime konvencije Japanizam. Tokom dva dana programa posetioci će imati priliku da uživaju u izložbama, predavanjima, tribinama, kao i u kosplej takmičenju. Ukratko, biće zabave za sve.

 

Šta od programa publika nikako ne bi smela da propusti?

Bojan Vukadinović: Ove godine na ChibiConu imamo nastup mlade japanske umetnice Mari Fuđi koju je naša publika imala priliku prvi put da vidi na Japanizmu 2015. godine. Pored toga, tu je neizostavno kosplej takmičenje, nekoliko predavanja na temu tradicionalnog Japana koja mogu biti interesantna drugoj publici.

 

Prvi ChibiCon je organizovan 2013. godine kao rezultat  interesovanja za veliku konvenciju Japanizam.  Šta je to što razlikuje ove dve konvencije?

Bojan Vukadinović: Za razliku od Japanizma ChibiCon traje 2 dana, namenjen je mlađoj publici i osmišljen tako da na njemu uglavnom radi podmladak udruženja Sakurabana. U skladu sa time su prilagođene i teme na samoj konvenciji. Naravno, tu su neki programi koji su specifični baš za ChibiCon kao što je anime kviz, i slična takmičenja kakvih nema na Japanizmu.

Ove godine, na zahtev publike organizujete AMV takmicenje. Recite nam nešto više o tome.

Bojan Vukadinović: AMV stoji za Anime Music Video, a to je zapravo muzički video spot napravljen od strane ljubitelja anima. Na autoru je slobodan izbor pesme i video materijala koji se koristi. Pošto je pravljenje AMV-ova kod nas počelo da uzima maha, odlučili smo da napravimo malo takmičenje i opipamo teren za buduće događaje. Ovoga puta smo imali solidan odziv i interesovanje raste, a oni koji su pokazali najbolje umeće biće simbolično nagrađeni na samom događaju.

 

Odakle toliko interesovanje kod nas za japansku kulturu? Šta je to što povezuje našu kulturu sa japanskom?

Bojan Vukadinović: Ne mogu da kažem da je samo jedna stvar u pitanju, pre će biti miks različitih aspekata iz japanske pop i tradicionalne kulture ono što fascinira Srbe. Starije generacije su impresionirane japanskom kinematografijom, samurajima, nindžama i sl. Sa druge strane, umetnici u velikoj meri poštuju japansku simplističnost i specifičnu arhitekturu. Ljubitelji tehnike imaju više nego dovoljno povoda da se raduju japanskim izumima po kojima su postali poznati. A tinejdžeri i ljubitelji stripa i animacije su u Japanu našli novi izraz, veliku raznolikost u žanrovskom pogledu i nešto neuobičajeno za naše podneblje.

ChibiCon se  održava već 3 godine. Kako je po Vašem mišljenju prihvaćen od strane publike i kakvu vrstu svežine ovakva manifestacija može da unese na domaćoj kulturnoj sceni?

Bojan Vukadinović: ChibiCon je zapravo bio daleko bolje prihvaćen od publike od onoga kako smo zamišljali da će biti. Iako je zamišljen kao manja konvencija i on okuplja veliki broj ljudi iz Beograda i drugih delova Srbije, ali i posetilaca iz okolnih zemalja. Ovo je jedan od retkih događaja gde posetioci imaju priliku da iskažu i svoju kreativnost kroz svoje radove i kostime. Naravno i jako bitan element je susret mladih i razmena iskustava i zabava.

Da li su pripreme za Japanizam 2016. već u toku i možete li da nam otkrijete bar neki detalj o programu koji nas na leto očekuje?

Bojan Vukadinović: Da, pripreme za Japanizam su već u toku, ne možemo mnogo toga da otkrijemo osim da ćemo i ovoga puta imati interesantne goste iz inostranstva, kao i dosta dobre zabave. Kao i ranijih godina, Japanizam će se održati prvog vikenda u julu (što ovoga puta hvata i jedan dan u junu) i ovo je prvi put posle više godina da se nećemo poklapati sa najvećom konvencijom u Evropi koja se održava u Francuskoj, što nekima mnogo znači.

 

Komentari