[INTERVJU] Biljana Pajić, Erin`s Fiddle: “Irski ples stvara posebnu energiju”

Ljubitelji irskog plesa imaće priliku da 25. decembra od 20 časova u Domu omladine Beograda uživaju u zimskom koncertu trupe Erin`s Fiddle. Ulaznice u pretprodaji, po ceni od 250 dinara, možete kupiti na blagajni Doma omladine Beograda. O predstojećem nastupu, irskom plesu u Srbiji i planovima za budući period razgovarali smo sa instruktorkom plesa Biljanom Pajić.

Formacija Erin`s Fiddle nastala je 2006. godine u Beogradu, a Biljana kaže da se ideja o nastanku trupe javila neposredno pred njeno osnivanje: “Nekolicina nas koji smo trupu osnovali, već se bavila irskim plesom dve godine, ali je naša želja za daljim napredovanjem i usavršavanjem prevazilazila trenutnu ponudu u Beogradu, pa smo odlučili da sami pokušamo da stvorimo to što smo želeli – plesni studio koji se irskim plesom bavi na nivou svetski priznatih škola i poznatih trupa. Na početku nismo znali mnogo toga. Jedino smo znali da moramo dosta da vežbamo, pa smo se tome i posvetili. Ispostavilo se da to i jeste pravi put. Od tada se mnogo toga promenilo – razvili smo sistematičan trening, prilagođen svim uzrastima i nivoima znanja, sklopili smo saradnju sa mnogim inostranim učiteljima, koji su nam neizmerno pomogli da napredujemo, postali smo prepoznatljivo ime na srpskoj kulturnoj sceni, a naši plesači širom Evrope postižu sjajne takmičarske uspehe”.
.

Biljana Pajić ističe da Erin’s Fiddle trenutno broji oko 80 članova, kao i da najveće interesovanje za ovu vrstu plesa postoji među studentima i srednjoškolcima, ali i među decom: “Osnove irskog plesa nije teško naučiti – uz malo volje i prirodnog osećaja za ritam može da bude čak i lako! Ipak, kada krenete da se udubljujete u tehniku i komplikovanije korake, shvatate koliko je irski ples zapravo složen i zahtevan. Međutim, ništa nije nemoguće! Među našim najboljim plesačima ima ljudi koji su relativno kasno počeli, nemaju nikakvo prethodno plesno iskustvo, a ipak su uz mnogo truda i rada dosegli sam vrh srpske scene irskog plesa”.

Članovi ste CLRG, najstarije i najveće asocijacije plesača i učitelja irskog plesa. Šta ovo članstvo znači za vas?

Biljana: CLRG je asocijacija koja se pre svega bavi sertifikovanjem učitelja i sudija u irskom plesu. Kao glavna instruktorka trupe, 2011. godine sam položila prvi, a u januaru ove godine drugi ispit u ovoj asocijaciji, čime sam dobila privremeno zvanje učitelja irskog plesa, a nakon što položim i krajnji ispit, za koji se pripremam, dobiću i trajnu titulu, tzv. TCRG. S obzirom na kompleksnost ispita, koji podrazumeva kako teorijsko, tako i praktično znanje iz oblasti irske muzike i plesa, ali i umeće podučavanja, ova titula je jasan pokazatelj stručnosti i kompetentnosti. Članstvo u asocijaciji nam omogućava da se takmičimo na međunarodnim plesnim takmičenjima širom Evrope, ali i da učestvujemo na evropskom i svetskom prvenstvu. Na prvenstvima se još uvek nismo oprobali, ali uskoro će se i to promeniti, nadam se.

Biljana naglašava da će nastup u Domu omladine Beograda verovatno biti najraznovrsniji do sad: “Publici ćemo prikazati pomalo od svakog aspekta irskog plesa kojim se bavimo. Biće tu prepoznatljivih melodija iz čuvenih predstava Riverdance i Lord of the Dance, plesova koje igramo na takmičenjima, koreografija tradicionalnih formi i poneka scena iz naše prošlogodišnje predstave Erindol”.

Nastupate širom Evrope i vlasnici ste mnogobrojnih nagrada i priznanja. Koji nastup posebno pamtite?

Biljana: Svaki nastup je avantura za sebe i svaki pamtimo iz nekog razloga. Do sada verovatno najambiciozniji projekat koji smo organizovali i kog se mnogi naši plesači rado sete, upravo je pomenuta predstava “Erindol”, nastala u potpunosti u produkciji naše trupe, uz nesebičnu pomoć umetnika i entuzijasta iz raznih oblasti. Igrana je u maju 2013. godine u UK Palilula, a nadamo se da ćemo uskoro imati prilike da je obnovimo.

Kako je irski ples prihvaćen od strane domaće publike?

Biljana: Domaća publika pozitivno reaguje na irski ples. Ova vrsta plesa stvara posebnu energiju, koju publika lako prepoznaje i uzvraća.

Biljana kaže da trupa vredno radi i da za proleće pripremaju novu predstavu kakvu ovdašnja publika do sada nije imala priliku da vidi.

Komentari