[INTERVJU] Bend VIZELJ: “Trudimo se da budemo neočekivani”

Završnu svirku u okviru popularnog serijala Koncerti na Zidiću ovog leta održaće bend Vizelj, u subotu 3. septembra od 20 časova na Platou Milana Mladenovića. Jednostavan i prepoznatljiv zvuk koji su Vizelji stvorili originalnim i ponekad grotesknim mešanjem svih mogućih žanrova od bluza i fanka do panka ima sjajne izglede da se utemelji na sceni, napisao je Boris Borojević povodom njihovog debi albuma “Naj Bolji”, a šta ima novo u bendu i kakvi su dalji planovi, uoči koncerta ispred Doma omladine Beograda, popričali smo sa Veljkom i Andrejem, članovima Vizelja.

Kako su se okupili članovi benda Vizelj? Odakle ideja za naziv benda i šta predstavlja?

Veljko: Bend je počeo kao ideja bivšeg pevača i mene ali se do sada izmenilo nekoliko postava, smatramo da je trenutna najbolja i najstabilnija. Bend deli ime sa kanalom Vizelj koji vijuga levom obalom Dunava, odakle je većina originalne postave benda. Ime pored iskazivanja lokal-patriotizma ima i metaforičko značenje, trudimo se da naša muzika izaziva osećaj čuđenja i zapanjenosti koji se javlja u posmatraču kanala Vizelj.

 

Opisuju vas kao psihodelični/bluz/rok bend – da li je to definicija sa kojom se slažete?

Andrej: Da. Možda. Ne. Ima tu još momenata, dosta fanka, panka, ponegde nekih skrivenih džez momenata… Možda je najlakše jednostavno reći da sviramo rokenrol, pa koga baš interesuju te podžanrovske podele, taj nek se bavi daljim istraživanjem i popisom žanrova i podžanrova koji se mogu čuti u našem stvaranju.

 

U moru alterantivnih bendova na domaćoj sceni, šta vas je, po vašem mišljenju, izdvojilo od drugih? Šta je specifični muzički pečat Vizelja?

Veljko: Od drugih bendova nas izdvaja činjenica da nismo ograničeni žanrovskim granicama i da dozvoljavamo sebi eksperimentisanje i kombinovanje najrazličitijih uticaja. To je i glavna odlika benda. Trudimo se da budemo neočekivani.

 

Na koncertnoj promociji u aprilu ove godine, u Domu omladine Beograda, predstavili ste publici debi album „Naj Bolji“ – kakvi su utisci sa nastupa i reakcije publike na album?

Andrej: Utisci sa nastupa su fantastični! Nismo se nadali baš tolikom broju ljudi u publici. Odsvirali smo najduži nastup do sada, a reakcije publike su bile odlične! Izašlo je i nekoliko izveštaja sa tog koncerta i svi su pozitivni. Iskreno, do sada se nismo susreli sa negativnim reakcijama na naš prvi album. Ni što se tiče recenzija, a ni ovako od drugara, poznanika. Jako nam je drago zbog toga!

 

Koje bendove sa domaće muzičke scene biste izdvojili i da li biste želeli da sarađujete sa nekim od kolega?

Veljko: Repetitor, Buč Kesidi, Artan Lili, Strejt Miki, Jarboli, Škank, Šajzerbiterlemon… Ima ih još stvarno mnogo, scena je bogata odličnim bendovima i većinom se svi međusobno znaju tako da se saradnja sama nameće. Sarađivali smo sa dosta bendova koje volimo, što je jako lepo.

 

Singlom „Mamuze“ najavili ste novi album – kada publika može da ga očekuje i šta će nam donosi?

Andrej: Mamuze jesu najavljene kao samostalni singl koji se neće naći na albumu, međutim, u poslednjem trenutku smo se predomislili i objavili Mamuze kao deo albuma! Ta pesma je praktično treći singl sa albuma! Što se novog albuma tiče, počeli smo da radimo na novom materijalu. Publika može da očekuje neočekivano, a donosimo vam još više ludačkih žanrovskih fuzija. Pravimo koliko-toliko ozbiljnije pesme i svakako će biti nešto drugačije od prvog albuma.

 

Nakon koncerta u Domu omladine Beograda, nastupićete i ispred DOB-a, na popularnoj letnjoj sceni na Platou Milana Mladenovića. Šta za vas znači ovaj koncert i šta pripremate za Zidić?

Veljko: Mislim da će nam ovo biti peta svirka u sklopu programa Doma omladine, uvek nam je drago da tu sviramo. Na Zidiću smo već svirali i imamo najlepša sećanja, ovaj put planiramo da nadmašimo sami sebe.

 

Kakvi su vam dalji planovi? Gde će publika moći da vas čuje u predstojećem periodu?

Andrej: Pravimo neke nove pesme. Trebalo bi da izađe live session koji smo snimali u studiju 3x2 u Pančevu. Snimanje spota za Mamuze je takođe u planu. Što se koncerata tiče, biće ih do kraja godine. Za datume i lokaciju, pratite našu Fejsbuk stranicu, uskoro ćemo objaviti raspored!

 

 

Komentari