INTERNACIONALNI DŽEZ BEND MATIJE DEDIĆA PREMIJERNO NA 33. BDŽF!

Beogradski džez festival nastavlja sa izuzetnim premijerama: Matija Dedić po prvi put u Beogradu predstavlja svoj internacionalni džez sastav! U projektu Three sides of jazz” sa njim nastupaju bubnjar Džin Džekson (SAD) i kontrabsista Joris Tepe (Holandija), a kao specijalni gost iz Srbije pridružiće mu se pijanista Vasil Hadžimanov.  Za koncert koji će biti održan u ponedeljak, 30. oktobra u Sava centru, ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže. Iste večeri, u prvom delu programa nastupa američki saksofonista Doni Mekaslin sa svojim bendom, a ulaznica važi za oba koncerta.

Pijanista i kompozitor Matija Dedić (1973) je vodeći hrvatski džez muzičar današnjice i jedan od vodećih u regionu. Ovo ne potvrđuje samo veliki broj Porina (najuglednija muzička nagrada u Hrvatskoj) koje je dosad dobio (2016. ih je osvojio čak šest, uključujući i glavnu nagradu za album godine „Matija svira Arsena“), već i impresivna diskografija u okruženju majstora svetskog džeza, kao i neumorna koncertna aktivnost (solo, trio, Gabi Novak, Zoran Predin, Tamara Obrovac, Gibonni, Šimun Matišić, Zoran Majstorović…) Od 2009. objavio je tri trio albuma u pratnji američkih ritam sekcija, sa Lerijem Grenadirom i Džefom Balardom, Visente Arčerom i Kendrikom Skotom, i te Skotom Kulijem i Antonio Sančezom – to je rezultat sa kojim ne može da se pohvali nijedan aktivni muzičar sa ex-YU prostora!  

Na trećem festivalskom nastupu predstavlja program sa aktuelnog albuma „Dedicated“ u pratnji internacionalnog trija sa Jorisom Tepeom (Joris Teepe) i Džinom Džeksonom (Gene Jackson), autorski solo program i duo sa specijalnim gostom Vasilom Hadžimanovim (klavir). Holanđanin Joris Tepe stekao je afirmaciju na njujorškoj džez sceni. Snimio je 10 albuma kao lider i radio sa brojnim legendama džeza, među kojima su Don Brejden, Beni Golson, Rašid Ali, Bili Hart i Rendi Breker. Dobitnik je nagrade “Bird” festivala North Sea Jazz za “talente koji zaslužuju veću pažnju” 2004. godine. Bubnjar Džin Džekson započeo je profesionalnu karijeru u sastavu Kevina Jubenksa, a potom bio član različitih sastava Herbija Henkoka tokom devedesetih, kao i Mingus Big Banda. Među drugim liderima sa kojima je radio su i Dejv Holand, Doni Mekaslin, Robin Jubenks, Džon Aberkrombi, Džo Lok, Čiko Frimen.

 
Konačno će beogradski poznavaoci džeza imaće priliku da čuje Matijino najreprezentativnije džez izdanje, uz muzičare sa njujorške scene i našim džez velemajstorom Vasilom Hadžimanovim.

 

 

Komentari