[INDIE BELGRADE 2017. INTERVJU] Dejv Bojl, reditelj filma “Čovek iz Rina”

Od svog debija iz 2006. godine reditelj Dejv Bojl razvio je jedinstven stil u okvir žanra zvanog američki nezavisni film. Proše godine, na drugom festivalu Američkog nezavisnog filma uživali smo u njegovom crno-belom začudnom remek delu “Letnje računanje vremena”, a na ovogodišnjem izdanju Indie Belgrade festivala predstavlja se pomerenim trilerom o japanskoj krimi spisateljici, šerifu iz malog grada i misterioznom putniku iza koga ostaje jedan kofer i mnogo pitanja – “ČOVEK IZ RINA” biće prikazan u subotu, 30. septembra od 21 čas u Bioskopu Doma omladine Beograda.

ČOVEK IZ RINA je korak dalje u razvoju Vašeg rediteljskog stila. U pitanju je žanr kojim se niste do sada bavili – misterija.

Bojl: Kao obožavalac misterija, svrbelo me je da radim ovu priču već duže vreme. Postoje ideje, teme i teksture koje su daleko zanimljivije da se istražuju ako su stavljene u kontekst misterije, tako da mi je bilo zabavno da izađem iz moje zone komfora. Osećao sam se kao debitant ponovo.

Vaši filmovi imaju jedinstven stil koji funkcioniše vrlo dobro u začudnim komedijama na japanskom jeziku. ČOVEK IZ RINA ne deluje kao bezazlena komedija. Koliko je ovo bilo drugačije rediteljsko iskustvo za Vas?

Bojl: Pisanje scenarija za ovaj film je bilo drugačije u smislu da sam učio kako da se ispetljam iz lavirinta zapleta koji ima nekog smisla a pri tom tematski pogađa gde treba. Takođe, ovo je moja prvo japansko-američka koprodukcija (mada ne i moj prvi bilingvalni igrani film) tako da mi je bilo važno da film bude kulturno autentičan. I režiranje je bilo drugačije iskustvo, ali ne mislim da ovo nije duhovit film. Zapravo, mislim da moj smisao za humor u ČOVEKU IZ RINA funkcioniše bolje, jer nije samo deo zabave. Kao da me je to što nisam morao da se trudim da stalno zasmejavam ljude oslobodilo da probam da nađem nove komične note.

Glumili ste u Vašem prvom filmu “Big Dreams Little Tokyo”. Da li ćete se uskoro vratiti ispred kamere?

Bojl: Ako ste pogledali makar malo moj Kickstartet video sa mojom molbom fanovima za donaciju sredstava kako bih mogao da završim produkciju ČOVEKA IZ RINA, onda ste shvatili da nemam šta da tražim ispred kamere.

 

Komentari